0700 90 008

Полезна информация за поддръжката на вашия автомобил

Всесезонни гуми - има ли смисъл от тях?
06.10.2021

По нашите ширини, според закона, в началото на ноември водачите трябва да оборудват автомобила си със специално предназначени за прииждащата зима гуми. Макар че най-популярната за целта опция са зимните гуми, всесезонните също се използват, а те се разпознават от символите снежинка и слънце върху тях.

Тези знаци са доказателство за изработването на гумите съобразно всички стандарти за безопасност. Все пак възниква въпросът дали са надеждни и дали си заслужава спестената смяна на традиционните зимни гуми и джанти.

Прочетете тази статия, за да научите малко повече за всесезонните гуми и техните предимства и недостатъци. Има ли смисъл от тях и кога е добре да ги изберем?

 

Какво представляват всесезонните гуми?

 

Много производители на автомобили предлагат своите коли с универсални гуми, които са създадени за движение при различни условия, включително и при мокър или с лека снежна покривка път. Съчетават много от полезните характеристики на сезонните гуми.

За времето от 1977 г., когато се появяват за първи път, досега, те не са загубили популярността си и имат много почитатели. Въпреки че не са равностойни по много показатели със зимните гуми, притежават и редица предимства.

 

Кои са някои от предимствата на всесезонните гуми?

 

Неслучайно много шофьори избират всесезонните гуми винаги когато не се налага да шофират ежедневно през зимата или живеят в зона, където не пада голямо количество сняг.

Използването на всесезонни гуми има няколко предимства:

  • Спестява време и разходи за смяна на гуми с джанти

 

Най-рентабилно е да се инвестира в качествени гуми джанти, ако все пак решението ви е да карате с универсални гуми в рамките на населеното място.

 

  • Предоставя възможност за голям избор

 

В търговската мрежа ще откриете гуми за всесезонна употреба за всякакви превозни средства и различни размери, включително и гуми онлайн, като това се отнася не само за леките, но и за тежкотоварните автомобили. 

 

  • Осигурява добро сцепление за съответните пътни условия

 

Ако шофирате предимно в район с мек климат и спазвате нормална и разрешена скорост, всесезонните гуми са добра инвестиция.

 

Независимо от своите положителни качества, всесезонните гуми отстъпват по предимства на зимните.

 

С какво зимните гуми са по-добри?

 

Не може да се посочи такъв показател, по който една зимна гума да отстъпва на всесезонната. Зимните гуми превъзхождат всесезонните поради по-добрите:

 

  • Захапващи ръбове

 

Вложената технология за изработка на зимните гуми осигурява протектор с множество захапващи ръбове. Те предоставят отлично сцепление най-вече по заледен и хлъзгав път.

 

  • Грайфер

 

Понеже на протектора си зимните гуми имат широки блокчета, допълнителните нарези в него – грайферите, подпомагат много доброто сцепление по заснежените пътища и остри завои, като отстраняват и натрупването на снега.

Шарката на протектора на всесезонната гума не е толкова агресивна и затова сцеплението по снега не е добро, още повече, че те са и по-твърди от зимните.

 

  • Дълбочина на грайфера

 

При шофиране в зимни условия минималната дебелина на грайфера на зимните гуми не трябва да пада под 4 мм. Това се отнася и за всесезонните, докато при летни гуми се изисква дълбочина, не по-малка от 3 мм. Според общоприетите европейски норми, не трябва да се шофира с грайфер, по-малък от 1,6 мм. По-малката от тази дълбочина означава, че гумата е износена и вече не е годна за експлоатация.

Затова, ако сте карали до началото на зимата с всесезонни гуми, има голяма вероятност те да са износени. При дълбочина на протектора под 4 мм няма да има сцепление заради по-дългия спирачен път на сняг и лед.

Стига да не са много стари, зимните гуми със сигурност ще имат по-дълбок протектор, отколкото всесезонните, с които сте карали през топлите месеци.

 

Зимни и летни или всесезонни гуми. Как да изберем?

 

Гумите са онази „връзка” на автомобила с пътя, която позволява стабилността на превозното средство при различни пътни условия. Затова оборудването с адекватни гуми е от голямо значение.

Всеки водач на автомобил има различни предпочитания спрямо избора на гуми. Едни спазват правилото и карат със сезонни гуми, други предпочитат почти изцяло всесезонни, а има и такива, които не се притесняват от шофирането със зимни гуми и през летния сезон.

При всички случаи изборът зависи не само от законови разпоредби, но и от навиците на шофиране, климатичните условия, пробега и др. 

Ако например живеете в район с по-мек климат, всесезонните гуми са удачен вариант. Такива условия ще ви позволят инвестиция само за всесезонни гуми, въпреки че ще съкратите срока им на експлоатация по-бързо.

При по-суров климат зимните гуми са отлична инвестиция, а и са задължителни в много държави.

Относно практиката да се използват зимни гуми и през лятото, може да се посочи, че износването им ще стане по-бързо и няма да може да ги ползвате през зимата. Също така се нагряват в горещото време и рискът от повреда е голям. Поради повишеното триене ще се стигне до по-голям разход на гориво и спирачният им път е по-дълъг в мокро и топло време.

В крайна сметка, за избора на гуми всеки носи своята отговорност. Водачът преценява какви гуми са подходящи за сезона и на кои може да разчита за безопасно пътуване.

 

Какво друго да имаме предвид?

 

Не само изборът на гуми, но и правилното им комбиниране с джанти е от съществено значение за поведението на автомобила.

 

Джанти

 

Предпочитани от повечето шофьори са летите алуминиеви джанти поради естетичния им вид. Освен че автомобилът с тях изглежда по-добре, отколкото със стандартните стоманени, те оказват влияние и на техническите му характеристики. Най-новите, но и по-скъпи, са кованите джанти. Те са популярни, защото са здрави, не се чупят, а се огъват при удар и затова подлежат на ремонт.

Поставянето на гуми и джанти трябва да бъде съобразено с предписанията на производителя, защото в противен случай работата на автомобила може да се промени. Например по-големите гуми биха изхабили по-бързо спирачките, а по-малките ще нарушат стабилността на колата. 

При избора на по-големи джанти се спрете на гуми с по-нисък профил. Така при натоварване деформирането им ще бъде по-малко и при шофиране ще запазят стабилността.

Правилният избор на гуми и джанти изисква минимална разлика в радиусите на въртене. Радиусът се задава от производителя и представлява обхванатото разстояние от центъра на джантата до най-високата част на протектора.

Ако комбинацията е неправилна, радиусът на въртене се променя и се получава невярно отчитане на данни от скоростомера.

 

Съхранение на гумите

 

Практиката да се съхраняват гумите една върху друга не е за препоръчване поради риск от деформиране. Най-доброто решение е да ги съхранявате във висящо положение или изправени на пригоден стенд. Изберете тъмно, сухо и прохладно място, като преди това е добре да маркирате как са позиционирани на автомобила.

Друг вариант е да ги поверите за сезонно съхранение в „Хотел за гуми” – услуга, която  предлагат много сервизи.

 

В каквито и гуми да инвестирате според сезона и предпочитанията си, следете да са качествени, с еднакъв размер и на една марка.

 

Прочети още
Какви са слабите места на бензиновите и дизеловите двигатели?
06.10.2021

Предстои ли ни да си купуваме автомобил, един от важните въпроси, които трябва да решим, е какъв тип двигател да изберем. И тъй като основно избираме между дизелов и бензинов, добре е предварително да проучим всички „за” и „против” на единия и другия вариант.

Вечният спор между автолюбителите е дали дизеловите, или бензиновите двигатели са по-добри. Прочетете тази статия за някои от основните предимства и недостатъци на двата вида двигатели.

 

Основни предимства на дизеловия двигател

 

Най-често автомобил с дизелов двигател се купува от прагматиците. Те се интересуват повече от дългосрочната експлоатация на автомобила, който с дизелов двигател ще консумира по-малко гориво.

 

  • По-нисък разход

 

По-ниският разход на гориво е голямо предимство на дизеловите двигатели, защото за да достигнат мощност, каквато със същия обем би достигнал бензиновият двигател, имат нужда от близо 20-30% по-малко количество гориво или 2-3 л на 100 км.

Това е възможно, защото термодинамичният цикъл на дизеловия двигател се различава  от бензиновия, а и принципно коефициентът му на полезно действие е по-висок.

Горивото в цилиндрите на дизеловия двигател се възпламенява поради компресия, а не с искра от свещите. Компресията при дизеловия двигател е 12,0-16,0, докато при голяма част от бензиновите двигатели е 8,0-12,0. Според законите на термодинамиката, по-високата степен на компресия означава по-висока ефективност.

Понеже по-голяма част от дизеловите двигатели не са с дроселова клапа, това намалява загубите, когато се засмуква въздух в цилиндрите. Затова пък бензиновите двигатели имат такава клапа и по време на работа тя консумира енергия.

Свойствата на дизеловото гориво също допринасят за ефективността на дизеловия двигател. То поначало има по-голяма плътност от бензина и затова при изгаряне осигурява 15% повече енергия.  За него няма значение в какво съотношение се намира с въздуха, за да изгори. Не е така при бензина, на който му трябва съотношение 11:1-18:1.

За да се преодолеят силите на триене в цилиндъра и буталата, дизеловият двигател впръсква точното количество гориво, а това намалява разхода на празен ход до 2-3 пъти, в сравнение с бензина. Това води до по-слабо нагряване на дизеловите двигатели, докато работят. По-малкото термично натоварване на дизела показва неговия по-голям  ресурс и по-висок въртящ момент.

 

  • По-голям въртящ момент

 

Дизеловият двигател превъзхожда бензиновия със своя по-голям въртящ момент. Малката разлика между конските сили и въртящия момент е причина за създаването на повече тяга от дизелите в резултат на:

  • Високата компресия поради по-големия ход на буталото, което не позволява достигането на много високи обороти;

  • По-високата енергийна стойност, получена от по-ниското калорийно число на дизела и като следствие – до 15% по-голямо количество енергия в даден обем;

  • По-големия тласък, осигурен от турбо за компенсация на по-ниските обороти, което е настроено да създава по-високо допълнително налягане.

 

Недостатъци на дизеловия двигател

 

Въпреки своите предимства, дизеловите двигатели притежават и сериозни недостатъци:

 

  • По-вредни за здравето

 

Според едно от последните проучвания на френски специалисти с обхванати над 180 хил. автомобила, по-вредни се оказват дизеловите двигатели, макар че и едните, и другите отговарят на Евро 6 – актуален екологичен стандарт.

Установява се, че те отделят 4,8 пъти повече отровни вещества и са по-чисти само с 18% от бензиновите двигатели, сравнено с предишния Евро 5.

Френските еколози отчитат, че вредните емисии, измерени в Париж в реални условия, се разминават 6 пъти със заявените при лабораторни условия показатели.

Понеже дизеловите двигатели отделят въглеродни частици, опасни за околната среда и за здравето на хората, едва ли ще изместят бензиновите въпреки положителните си характеристики.

 

  • По-висока цена на нови дизелови автомобили

 

Новите автомобили, притежаващи дизелов двигател, са значително по-скъпи от бензиновите си версии. Благодарение на турбодизела, те постигат мощност, която може да се сравни с тази на бензиновия, като в същото време въртящият им момент е по-висок.

Освен това, с горивните им инжектори подаването на гориво става по-успешно от ротационна помпа. Но съвременните инжектори са скъпи, както и разходите за ремонт на всяко подобрено, но не особено трайно оборудване, а това допълнително оскъпява дизеловия автомобил.

 

Основни предимства на бензиновия двигател

 

На автомобилния пазар се предлагат предимно коли с бензинов двигател. Освен че конструкцията му е по-напреднала заради искровите свещи, той притежава и още предимства:

 

  • По-ниски разходи за поддръжка

 

За разлика от дизеловите двигатели, които имат по-скъпа поддръжка, разходите за поддръжка на бензиновия четиритактов двигател са по-малко и са предимно за периодична смяна на маслото, подмяна на свещи и др.

 

  • По-иновативна конструкция

 

Всички утвърдени марки за производство на автомобили се стремят към иновативни конструктивни решения, като залагат предимно на нови турбокомпресори, позволяващи работа на по-ниски обороти.

Все по-усъвършенстван е и способът на изгаряне, като това става с директно впръскване на гориво.

В последните години най-ефективни се оказват турбо двигателите, предлагани с различен въртящ момент и нива на мощност. Смята се, че най-ефективен е междинният вариант – нито най-мощен, нито най-слаб.

Тенденцията е лекота на двигателя и запазване на мощността му. Именно с монтирането на турбокомпресор това е възможно,  като се комбинира със система за третиране на вредните емисии. 

 

  • Палят по-лесно при ниски зимни температури

 

В сравнение с дизеловите двигатели, бензиновите не зависят толкова от температурата на околната среда. Това е така, защото запалването на горивото при тях става от искри, които се генерират от запалителни свещи.

 

Недостатъци на бензиновия двигател

 

Макар че има много положителни страни, бензиновият двигател отстъпва на дизеловия в някои отношения:

 

  • По-лесно износване

 

За сметка на евтината поддръжка, бензиновият двигател няма повишена износоустойчивост като дизеловия. Причината са по-високите обороти и начинът на смесообразуване. При него процесът става преди преминаването на сместа през смукателния клапан. Влизайки в цилиндъра, тя съдържа въздух и малки капчици гориво. Част от тях попадат върху цилиндъра, като могат да разредят или отмият масления слой. Увеличава се триенето, а като следствие, цилиндричният блок се износва.

При дизеловия двигател смесообразуването не става в самия цилиндър и затова двигателят издържа по-дълго време.

 

  • Лесно запалим

 

Понеже бензинът е по-лек от дизела, изпаряването му става по-бързо и съответно се запалва по-лесно. Затова винаги има риск, ако се съхранява вкъщи. 

Ако автомобилът няма да се използва известно време, резервоарът трябва да се източи. Отработеното гориво се изхвърля правилно, а може да се използва и подходящ стабилизатор за гориво.

Съхраняването на бензин трябва да става в метална туба с плътна капачка или в пластмасов преносим контейнер. Съдът се поставя в хладно закрито помещение, далеч от деца и рискови източници на огън.

 

Бензин или дизел. Кое да изберем?

 

След като сте се запознали с плюсовете и минусите на двата двигателя, може отново да премислите вариантите. Но все пак всичко зависи от личните ви предпочитания и от начина на експлоатация.

 

Ако семейството ви е по-голямо и имате намерение да превозвате обемисти товари, да теглите каравана или ремарке, по-добре изберете дизел. За пътуване в градски условия бензинов автомобил е добро решение, още повече, че съвременните бензинови автомобили са с малък разход на гориво.

 

Прочети още
Защо да се доверите на доказан магазин за авточасти?
06.10.2021

Защо да се доверите на доказан магазин за авточасти?



В забързаното време, в което живеем, без помощта на автомобила си е почти невъзможно да се справяме успешно с ежедневните задачи. Наистина поддръжката му невинаги е евтина, но затова пък той създава много удобства.

Навременните грижи и техническото обслужване често изискват ремонти и вложени в тях резервни части и консумативи. Качеството на авточастите е много важно и затова подборът им трябва да се направи внимателно и информирано.

В днешно време пазарът на авточасти е пренаситен и е трудно да намерите надежден и изгоден магазин. Прочетете тази статия и научете защо е важно да се доверявате само на доказани магазини за авточасти.

 

Какво е необходимо да изясним преди закупуването на авточасти?

 

Преди да започнете да търсите дадена авточаст, има много неща, с които да се съобразите предварително:

 

Сезон

 

Ако търсите консумативи, тогава трябва да имате предвид сезона на експлоатация: летен или зимен. Например течността за чистачки може да бъде лятна и зимна. Не бива да забравяте и за гумите, които също са различни спрямо сезона.

 

Условия на експлоатация

 

Условията на експлоатация в много от случаите са определящи за избора на авточаст - например за гуми, спирачни накладки и др. Шофирането в градски условия, при тежки натоварвания, дълги преходи и специфични климатични особености много често оказва влияние по различен начин върху износването на автомобилните системи.

 

Какъв е точният проблем с автомобила?

 

Сами по себе си всички части за коли се различават до голяма степен по вид и затова трябва да прецените от какво по-точно имате нужда. Дори да разбирате донякъде от автомобилни части, винаги е по-добре да потърсите съвет от специалист в автосервиз. Той най-адекватно ще прецени какъв е проблемът на автомобила ви и какво да търсите във физически магазин или в сайт за авточасти.

 

  • Размери и точни характеристики на търсения продукт

 

Когато ви трябват специфични резервни авточасти, не трябва да правите компромис. Много е важно да се ориентирате по VIN-кода на автомобила - номер на рамата,  посочен в талона, а обикновено и на шасито. Този номер ще ви улесни, защото много производители често правят изменения в конструкцията на еднакви марки и модели автомобили. По този номер ще откриете информация за автомобила си и за каталожните номера на конкретната резервна част.

Винаги обръщайте внимание на предписанията на производителя при закупуване на резервни части, защото всяка марка и модел автомобил има специфични технически характеристики по отношение на мощност на акумулатора, вид на крушките, шарка на гумите и др.

Размерите на частите също са от значение. Например акумулаторите на различните марки нямат еднакви размери, дори да са с една и съща мощност.

Някои авточасти можете да откриете по номера, маркиран върху частта. Така ще сте спокойни, че новата част напълно ще съответства на старата.

Защо да изберете доказан магазин за авточасти?

 

Когато вече сте наясно какви консумативи или резервни части са ви нужни, възниква въпросът откъде е най-добре да ги закупите – от автомагазина наблизо или да ги поръчате по интернет.

Интересувайки се за средствата, които трябва да отделите, сигурно ще потърсите информация за “авточасти цени” на различни места. Това е добра идея, тъй като често има разлика в цените на един и същ продукт в различните магазини заради разликите в качеството. 

Поради различните удобства и практически ползи, все повече хора се възползват от онлайн пазаруването, включително и на авточасти. Добре е да проучите различните онлайн магазини и да изберете утвърден търговец.

Доказалият своята коректност магазин ще ви предложи голямо разнообразие от  продукти с ясен произход, в това число и намалени авточасти.

Доверявайки се на коректен онлайн магазин при закупуването на необходимите авточасти, вие можете да разчитате на следните предимства:

 

Сигурност в качеството

 

Продуктите, които ще откриете в онлайн магазините, са с високо качество. Ако магазинът е добър, той със сигурност работи с международни дистрибутори, а те почти винаги притежават и своя система за качество. Тази допълнителна информация за продукта е полезна опция при избора.

 

Бърза доставка

 

Доставянето на поръчаните авточасти е сравнително бърза и удобна за получаване на място, особено ако е от директен вносител. Тези фирми извършват редовни доставки и поддържат достатъчно наличности. Така при поръчката онлайн си спестявате и време от обикаляне по различни физически автомагазини. Освен това, много онлайн магазини правят и безплатна доставка при поръчка над определена цена.

Препоръка

 

Проучвайки различните онлайн магазини, много често е възможно да прочетете коментари или отзиви на потребители, от които да добиете представа за качеството на услугата, както и за цените.

Винаги съществува възможност да проучите и мненията в различни автофоруми и да се поинтересувате от споделения опит в тях. 

Най-лесно е да се посъветвате с ваши приятели и близки за добър онлайн магазин, от който те са пазарували и са останали доволни.

Можете също да осъществите контакт с някой онлайн магазин и по начина на комуникиране и отношението да си направите съответните изводи.

 

Възможност за замяна

 

За да улеснят своите клиенти, повечето онлайн магазини предлагат опция за замяна или връщане на продукта в 14-дневен срок, стига той да не е повреден. Ако решите да замените стоката с по-скъпа, първоначално заплатената сума се приспада.

 

Промоционални оферти

 

Голямо преимущество на пазаруването онлайн са промоционалните оферти, които в по-малка или в по-голяма степен предлагат автомагазините. В сайта на съответния магазин можете да откриете в категория „Промоции” всички актуални предложения.

Промоцени може да имат както избрани марки масла, така и някои марки крушки, акумулатори и др., като намаленията варират и може да достигнат -25%, а понякога и повече. Възможно е да откриете промоции за пълен ангренажен комплект с намаление -5%, комплект масло+филтър с 4% допълнителна отстъпка и др. 

Това е още една привлекателна възможност, доказваща ползата от пазаруването от онлайн магазин, а нерядко има и отстъпки за редовни клиенти.

Голям избор от марки

 

В онлайн магазините можете да се запознаете с богатия избор на авточасти, посочен в каталозите, където те са подредени по марки и модели.

В някои магазини можете да избирате авточасти за над 500 модела от десетки марки автомобили. Става въпрос за оригинални и алтернативни части, както и за консумативи и аксесоари.

Дали ще закупите универсални резервни части като стелки, гуми, крушки, добавки и др., или специфични резервни части, онлайн магазинът ще ви предложи снимка на артикула и подробна информация за техническите характеристики, производителя, размерите и цената.

Ще намерите бързо и лесно това, което ви интересува, и ще го получите в кратък срок.

Богатият асортимент, високото качество на продуктите и спестеното време правят онлайн пазаруването на авточасти практично и удобно.

 

Своевременното техническо обслужване на автомобила и ремонтът му с подходящи и качествени резервни части е важно условие за неговата изправност и за вашето безопасно пътуване.

 

Прочети още
Компресор за гуми: за какво се използва и защо е полезно в багажника?
06.10.2021

Компресор за гуми: за какво се използва и защо е полезно да го има в багажника?



Случаите, в които гумите на автомобила могат да понижат налягането си, когато шофираме далеч от населено място или бензиностанция, съвсем не са редки.

Компресорът за гуми е едно от основните неща, които е добре притежавате в багажника си. Прочетете тази статия, за да научите кои са основните видове компресори и как да изберете подходящия за вас.

 

Какво представлява компресорът за гуми и за какво се използва?

 

Автомобилният компресор е устройство, което служи за напомпване на гумите. Остарелите механични помпи днес отстъпват все повече на по-модерните електрически устройства, които не струват много и служат дълго, ако са избрани правилно.

Като вид компресори за въздух, съвременните автокомпресори се състоят от корпус, електрически мотор и манометър, като всеки производител решава дали да използва допълнителни компоненти за разширяване на функционалността.

Основният принцип на работа на компресора се състои в изпомпването на въздух в специален резервоар. Подаването му става през маркуч, оборудван с манометър - механичен или цифров, и служи да се наблюдава нивото на налягането.

Всеки производител определя с какви параметри да бъде налягането на гумите, а те могат да се открият в техническия паспорт или върху колелото.

Единицата за налягане е бар, съответстваща на около 1 кг/см². За автомобил като цяло това налягане е между 1,8 и 3 бара.

 

Какви са основните видове компресори?

 

На пазара днес се предлагат много видове и модели компресори за гуми, притежаващи различни предимства и недостатъци:

 

  • мембранни компресори

                                                                                                                                                             Те представляват компактни модели и като техен източник на енергия може да служи  електрическата мрежа в домакинството или автомобилната запалка. За да се нагнети въздуха и да се създаде налягане, използват здрава мембрана, извършваща възвратно-постъпателни движения.

Този тип компресори са надеждни заради простотата на конструкцията си. Могат да работят до налягане от 3 атмосфери, достатъчно за леки автомобили.

Като недостатъци се отчитат склонността им към прегряване и неспособността да създават високо налягане.

 

  • бутални компресори

                                                                                                                                                                         Разработени са на базата на двойка цилиндър-бутало, по което  приличат на двигателя с вътрешно горене. Цилиндърът е задвижван от електричество. Изработката им е по-сложна и затова трябва да се купуват от утвърдени производители.

Имат здрава конструкция и създават по-висока мощност от мембранните, а работното налягане при тях стига до 8 атмосфери.

По-високата им цена и изискването за навременна поддръжка на цилиндъра и буталото могат да се посочат като техни недостатъци.

 

  • ротационни компресори

                                                                                                                                                Компресирането на въздух при тях става чрез въртенето на роторно колело в турбината. Те дават много по-добри резултати от буталните модели, като нагнетяват 200-300 л въздух в мин., докато при буталните е 50-60 л.

Като отрицателни страни на такъв компресор за кола се отбелязват по-големият му обем и изискването за по-честа поддръжка и подмяна на износените части.

 

  • механични компресори

                                                                                                                                                                                                                                                 Това са най-простите компресори и представляват крачна помпа. Могат да са едноцилиндрови и двуцилиндрови. Произвеждат се с работно налягане от 4-10 атмосфери.

Нискоефективни са и са неудобни, а и не разполагат с допълнителни функции като автоматично контролиране на налягането, осветяване, промяна в обема подаван въздух и др. Затова по-популярни остават електрическите компресори.

 

Какво трябва да се вземе предвид при избора на компресор?

 

След като се запознаете с това какви основни характеристики притежават различните видове и модели компресори, разучавайки предложенията в специализирани физически и онлайн магазини, в социални мрежи, форуми и др., може по-лесно да направите своя избор.

За да бъде той максимално правилен, се съобразете и с критерии като:

 

Скорост на изпомпване

                                                                                                                                                                           При изчисляването на скоростта се взема предвид обемът изпомпан въздух в литри на минута, в случая на час. Ако компресорът има капацитет 10 л/мин., той е само за мотоциклети и велосипеди.

За леки автомобили с радиус до 16 инча е подходящ електрически компресор, изпомпващ 25-35 л/ч., докато за джипове капацитетът достига 40-50 л/ч. Надуването на гумата от нулата отнема 5 мин.

 

Сила

                                                                                                                                     Електрическите компресори могат да се захранват от запалка за кола 12V. Колата трябва да е запалена или поне включена на контакт. Добре е пълният комплект да съдържа скоби за батерията при невъзможност за връзка с основния конектор.

Трябва да знаете също, че запалката се оценява на 8 ампера, а компресорите работят на 10-12. Предвидете кабелът да бъде дълъг поне 3 м.

 

Максимално налягане

                                                                                                                                                                   Прагът на един бюджетен компресор е 6-8 кг, а това е достатъчно за изискванията на повечето водачи на автомобили, като се знае, че максималното налягане в гумите не надхвърля 3 атмосфери.

 

Безопасност

                                                                                                                                                     Препоръчително е да не купувате компресор с незащитено от претоварване и късо съединение захранване. Така ще избегнете риска от пожар. Нужно е автомобилният компресор да разполага със защитна система, както и с вериги и предпазители за управление на натоварването.

Ако сте се насочили към бутален тип компресор, желателно е да има опция за автоматично прегряване. Автоматичното изключване при достигане на необходимото налягане е най-полезната автоматизирана система. Регулирайки веднъж компресора за оптимални стойности на гумите, вие само ще следите параметрите на изпомпване. Когато устройството достигне до конфигурираната стойност, ще изключи само.

 

Допълнителни функции

                                                                                                                                                     Допълнителните екстри, с които могат да са снабдени компресорите, са много полезни и създават редица удобства.

  • Наличието на съединители за колелата и дефлектори на клапаните могат да осигурят по-добро фиксиране на маркуча и няма да позволят повишаването на температурата в тази зона;

  • Адаптерите за различните клапани могат да направят универсално приложението на компресора: за детски мотоциклети, лодки, колички и др.;

  • Можете да захранвате компресора от различни източници на енергия, ако използвате захранващи адаптери, както и различни устройства за преобразуване на напреженията;

  • Не е без значение и осветлението, което ще ви улесни да използвате компресора при липса на дневна светлина, ако има фенерче на отдалечения кабел;

  • Ако цените удобствата, може дори да си осигурите подложки, които да предотвратят хлъзгането на компресора в багажника. Компактно поставяне и удобна грижа ще получите и с подвижния кабел и пружинния маркуч.

 

Безспорно всеки автомобилист оценява допълнителните функции, съобразно тяхната полезност. Те по понятни причини оскъпяват устройството и са въпрос на лични предпочитания. 

Изберете компресор за гуми, който е на достъпна цена, но удобен за ползване  и с добри характеристики, за да може да разчитате на него в трудни ситуации. Препоръчително е да проверявате ежемесечно налягането и преди предприемане на дълго пътуване.

Прочети още
Какви са различните класове моторни масла и как да изберете подходящото за вас?
06.10.2021

Какви са различните класове моторни масла и как да изберете подходящото за вас?




За правилната работа на всяка двигателна система е много важно качественото моторно масло и неговата навременна смяна. От това зависи каква ще бъде трайността на всички елементи на двигателя и съпътстващото ги оборудване.

Прочетете тази статия, за да научите малко повече за моторните масла и за всички техни предимства. Разгледайте всички видове моторни масла и изберете най-подходящото за вас.

 

Какво представляват моторните масла?

 

Основна съставка на всяко моторно масло е маслената база, която съставлява около 80% от него. В автомобилната индустрия първоначално се използват масла с произведена от рафинирани петролни дестилати маслена база. По-късно се преминава към полусинтетични масла, в които са прибавени и получени чрез химичен синтез продукти. Днес вече има и изцяло синтетични масла.

В състава на моторното масло има и регулатори на вискозитета – около 6%, както и различни легиращи добавки и съставки срещу образуване на пяна.

От правилния избор на двигателно масло, поддържането на нивото му и навременната  смяна зависи качеството на работа на двигателя.

 

Кои са основните предимства на моторните масла?

 

Подходящото качествено масло има следните предимства:

  • почиства

                                                                                                                                                                                                                  Една от основните функции на моторното масло е да поддържа чистотата на двигателя. Докато тече процесът на изгаряне на горивото в цилиндъра, се получават продукти, част от които с налягането могат да преминат към картера между стените на цилиндъра и буталото и да се смесят с маслото. 

Ако двигателят работи при неблагоприятни условия, горивото не изгаря напълно и се образуват частици сажди. Те попадат в маслото, не могат да се разтворят и е възможно да полепнат по части на двигателя. Това ограничава потока на маслото и възможностите му за смазване, което води до износване на двигателя.

Моторното масло предотвратява слепването на частиците и така поддържа двигателя чист.

  • смазва

                                                                                                                                                           Функцията на двигателното масло да смазва е също от съществено значение. Чрез подаването му под налягане става смазването на важни елементи на двигателя: колянов и разпределителен вал, цилиндри с бутала. По този начин триенето между тях се намалява и те се износват по-бавно.

  • охлажда

                                                                                                                                                                                                           При изгарянето на горивото се получава топлина, част от която служи като енергия, задвижваща двигателя. Останалата се извежда чрез охладителната система и изпускателния колектор. Докато циркулира, моторното масло извежда топлина и през картера. То може дори да охлади по директен начин някои по-горещи моторни части.

Качественото и подходящо избрано масло осигурява оптимална цялостна работа при екстремни температури, а освен това съдейства и за по-ниския разход на гориво.

 

Видове моторни масла

 

Маслото трябва да отговаря на определени изисквания като вискозитет, съдържание на механични примеси, пламна точка, съдържание на добавки и др. Основните видове масла – обикновени, синтетични и полусинтетични, се различават основно по вискозитет. Вискозитетът определя неговото съпротивление при изтичане. Цифрата пред буквата W, която означава „зима”, показва изтичането на маслото, когато е студено, а цифрата след нея – как преминава при нормални температури на двигателя. 

  • обикновени

                                                                                                                                      Получаването им става чрез дестилация от нефт. Могат да съдържат модификатори на вискозитета, подобрители на триенето, антикорозионни инхибитори и др. Работят добре при мотори, задвижвани не в прекалено екстремни условия.

  • синтетични

                                                                                                                                                                                  Добиват се чрез синтез на пропан бутан, характеризират се с по-добър вискозитет и са по-стабилни термично. Положителна характеристика е работата им при голям натиск върху смазваните повърхности и високи температури.

  • смесени синтетични

                                                                                                                                                                    Представляват смес от синтетично и обикновено масло. Предпазват двигателя по-добре от обикновеното масло и подобряват неговата производителност. Притежават същите предимства като на синтетичните, дори по-добри резултати при по-ниски температури.

В България се използва най-вече всесезонно масло с подходящ за нашите ширини вискозитет: 15W40 – обикновено, минерално; 10W40 – полусинтетично и 5W40 – синтетично.

 

Кои са най-добрите моторни масла и има ли разлика между марките?

 

На пазара има голямо разнообразие от моторни масла, но не е нужно да избирате винаги според нивото на популярност или цената, а според индивидуалните характеристики на автомобила ви. За определен двигател това може да бъде бюджетен вариант, а не непременно скъпа марка.

Двигателят се нуждае на първо място от такъв вискозитет на маслото, който е посочен от производителя, а по отношение типа двигател – днес 90% от съвременните масла работят добре и при бензинови, и при дизелови двигатели.

Най-добре е да използвате маркови моторни масла като Castrol, Total, Motul, Valvoline, Mobil и др. Всяко едно има своите предимства. Маслата Total пестят гориво и се справят перфектно при всякакви условия и натоварвания. Маслата на Castrol остават по-дълго по частите на двигателя. Motul осигурява по-дълъг живот на двигателя и т.н.

Между маслата на популярните марки има малки разлики, а общото е, че са тествани много пъти. Затова е по-добре да заложите на известна марка масло.

 

Заслужава ли си инвестирането в по-висок клас масло?

 

Избирайки масло, проверете класа му според качеството. Обичайно се използва класификацията на Американския петролен институт. Класът при бензиновите двигатели се отбелязва с „S”, а при дизеловите – с „C”. След тези букви следват други и колкото са по-далече от първата в азбуката, толкова класът на маслото е по-висок.

По-голяма част от предлаганите на различни места масла – бензиностанции, физически автомагазини и онлайн магазини, са подходящи и за бензинови, и за дизелови двигатели.

Инвестирането в по-висок клас масло ще ви гарантира дълготрайност и по-ефективна работа на двигателя.

 

Колко често се сменя маслото и с какво да внимаваме?

 

В официалните спецификации всеки производител посочва препоръчвания интервал за смяна на масло, който обикновено е на всеки 20 или 15 хил.км. Това съвсем не означава, че смяната не може да стане по-рано. 

Препоръчителният от механиците интервал за смяна на масла и филтри е средно на всеки 10-12 хил.км. За обикновените масла е на 10 хил. км, за синтетичните – на 15 хил. км и за полусинтетичните – на 12 хил. км. Важно е интервалът да не бъде по-голям от 20 хил. км. Той намалява при шофиране на ниска скорост или по труден терен. 

Не използвайте твърде евтино масло, такова с неясен произход и внимавайте, ако купувате наливно. Необходимото количество масло е посочено от производителя и обикновено е 4-5 л. Следете да не прелее при смяната и не забравяйте да смените и масления филтър.

 

За избора на моторно масло и за неговата смяна разумно решение е да се доверите на специалист.

 

Прочети още
Как да изберем най-подходящата алармена система за нашия автомобил?
06.10.2021

Как да изберем най-подходящата алармена система за нашия автомобил?




Независимо от това какви средства е инвестирал в автомобила си, всеки собственик се старае да спести пари и същевременно да го защити от посегателства и кражба.

Сред ефективните способи да се осъществи това са различните електронни системи, като най-често се предпочитат автоаларми на автомобила.

Прочетете тази статия, за да научите всичко за алармената система и за функциите, които да търсите при избора на такава. 

Прочетете още за видовете алармени системи и за това как да изберете правилната за вас.

 

Какво представлява алармената система за автомобил?

 

Основната цел на алармените системи е да попречат на кражбите, като сигнализират на собственика и околните за тях.

Автоалармите представляват електронни устройства, подаващи звукови и светлинни сигнали при опит за проникване в автомобила. В зависимост от вида на съответната алармена система, собственикът може да получи SMS за посегателство, да реагира след задействане на опцията за принудително спиране на автомобила и др.

Повечето висококачествени алармени системи разполагат с вградени в управляващите устройства радиоприемници, позволяващи наблюдение и управление от ключ или ключодържател. Често са снабдени и с различни предаватели  и разнообразни сензори, включващи превключватели, детектори за движение и сензори за налягане.

 

Видове алармени системи

 

Когато закупувате алармена система, не трябва да се спирате на евтин вариант. Но от друга страна, ако автомобилът ви не е нов, може да спестите средства от поставянето на по-скъпа аларма. Затова е добре да се запознаете с различните видове аларми във физически или онлайн магазини и да направите подходящ избор.

Потърсете по-подробна информация за типовете аларма, които могат да бъдат:

  • еднопосочна

                                                                                                                                                                                                                 Тези аларми са най-евтините и не можете да разчитате на функция за уведомяване при взлом в колата на повече от 200 м от автомобилния ключодържател. Най-популярната еднопосочна сигнализация е дистанционното заключване.

  • двупосочна

                                                                                                                                                                                                                  При нея вече има обратна връзка, която се осъществява посредством звуков и светлинен сигнал от вградения дисплей на ключа. Обхватът е голям – до 2 км, а от конфигурацията зависи да се осигурят сензори за присъствие на хора в кабината, за наклон и др.

  • сателит

                                                                                                                                                                                        Това е най-модерният и скъп вариант. Обхватът на алармата е неограничен, тя работи чрез GSM, а откраднатият автомобил може да бъде открит чрез сателит. Невъзможно е да бъде скрит и на подземен паркинг поради монтираните там GSM ретранслатори.

 

Какви са основните функции на алармените системи?

 

Преди да вземете окончателното си решение за избор на аларма, запознайте се с някои от полезните функции, които предлагат много системи за сигурност.

  • заключване на вратите

                                                                                                                                                                            Тази функция заема ключова позиция в повечето алармени системи. Тя осигурява автоматично заключване на вратите, което става заедно с активиране от дистанция на защитния режим при старт на движението или на двигателя.

  • шок сензор

                                                                                                                                                                Нарича се още „сензор за удар” и при удар или някакво внезапно силно движение   подава сигнал до алармата и я задейства. Звукът е мигновен и стряскащ. Шок сензорът може да работи в режим предупреждение при лек удар, а вторият режим се активизира, ако се чупи прозорец или има опит за взлом.

  • светлинни индикатори

                                                                                                                                                            Интериорното осветление на автомобила се синхронизира с алармата, като след изключването ѝ то се активира. Някои модели автоаларми притежават светлинни индикатори за багажника и предните капаци освен за вратите.

  • дистанционно отваряне на багажника

                                                                                                                                                                                         Много от съвременните алармени системи предлагат възможност за дистанционно отваряне на багажника. Може да го правите, без да отваряте самия автомобил и да натискате бутона на таблото.

  • дистанционно стартиране

                                                                                                                                                                                               Системата за дистанционно стартиране на двигателя може да бъде фабрично инсталирана или да бъде като функция на алармата. Дистанционното запалване на автомобила при липса на водач в кабината е удобна функция, тъй като през зимата позволява предварително загряване на интериора, а през лятото – охлаждане.

Задействаната аларма не позволява на системата да работи при нерегламентирано движение на автомобила, при принудително отворени врати или багажник.

 

С какво да внимаваме при избор на алармена система?

 

Да се избере най-добрата аларма за автомобила сред стотиците предлагани модели не е лесно. Новите коли задължително имат аларма, за разлика от по-старите. Затова пък ще откриете богата гама от модели на различни цени и с различни функции във всеки автомагазин.

Обърнете внимание на принципа на валидиране, т.е. как алармата определя достъпа до интериора. Най-популярният начин е с ключодържателя, а в съвременните модели това става и с диалогов код. Друга възможност е използването на GSM сигнализации или RF трансмитери.

Важен параметър е и обхватът на системата. При отделните модели той варира от 500 до 2000 м и определя от какво разстояние може да се осъществи контрол от пейджър.

Вземете предвид и броя на защитените зони. Поставянето на сензорите може да бъде на различни места: прозорци, врати, капак, багажник. Колкото по-голям брой са те, толкова по-защитен е автомобилът ви. Обикновено класическият комплект включва изредените с допълнение „включено запалване”. Полезни са и сензорите за наклон и обем.

Стартирането на захранващия блок с пейджър или смартфон от дистанция е удобно и практично, а наличието на GSM модул и сателитна геолокация ще ви улесни да контролирате много параметри на всяко разстояние от колата.

Алармите с автоматично стартиране в последните години са особено популярни и лидерите в производството им предлагат модели за автомобили с двигатели от всякакъв тип. 

За да се снабдите с висококачествена и достъпна автоаларма с автоматично стартиране, интересувайте се предимно от обхвата на действие, дали има функция за стартиране на двигателя в определено време и наличен ли е уред за измерване на температурата в купето и двигателя.

Това, че дадена аларма има автоматично стартиране обаче, не я прави приоритетна. Важно е моделът да съчетава успешно широка функционалност и защита от високо ниво, които да съответстват на цената. Понякога и бюджетни модели се оказват много подходящи за конкретния случай.

 

Още съвети и препоръки при избор на алармена система

 

Ако вече сте се ориентирали към определен модел автоаларма с добро съотношение между цена и параметри, най-вероятно това е двупосочна аларма с голям брой зони на сигурност, диалогово кодиране, допълнителни функции освен стандартните и автоматично стартиране.

 

Както при покупка на всеки продукт, и в този случай се доверете на коректен търговец,  проверете документацията и гаранционното обслужване и се погрижете за компетентната инсталация на алармата.

 

Прочети още
Как правилно да обслужваме скоростната кутия?
31.08.2021

Как правилно да обслужваме скоростната кутия?

 

Независимо от скоростната кутия на автомобила ви – с ръчно или с автоматично превключване на предавките, винаги са възможни неизправности и различни повреди. Често причини за това може да бъдат погрешно използване или неправилна поддръжка.

Ако ви се налага да обслужите скоростната си кутия, ви препоръчваме да прочетете  нашите експертни съвети за целия процес тук.

Процес по поддръжка на скоростната кутия

                                                                                                                                                             Докато при механичната скоростна кутия управлението е ръчно, при всяка автоматична скоростна кутия превключването на предавките става автоматично. Модерните скоростни кутии може да разполагат със 7-8 автоматични скорости, осигуряващи плавно превключване.

Каквито и да са видът и принципът на работа на дадена скоростна кутия, тя има нужда от своевременна поддръжка. 

Направете диагностика, за да определите състоянието на кутията

                                                                                                                                                                       Има много признаци, които могат да ви сигнализират за някаква нередност в скоростната кутия, без значение дали става въпрос за ръчни трансмисии или за автоматични скоростни кутии.

Например често се случва сменянето на предавките да става трудно. Причината може да бъде понижено ниво на трансмисионното масло, грешният му вискозитет или нужда от регулировка на кабели или лостове за управление.

При смяна на скорости, независимо от вида на трансмисията, може да чуете стържещ звук, което вероятно се дължи  на износен съединител или зъбен синхронизатор.

Сериозен проблем е миризмата на изгоряло, идваща откъм скоростната кутия. Вероятно става въпрос за прегаряне на предавките поради понижено ниво на трансмисионното масло.

Трудното сменяне на ръчните скорости на кола може да е съпроводено и с прекомерен шум. Диагностиката ще ви покаже  износени лагери, предизвикващи  разхлабването на вала  и последвалото трудно включване на предавките и шума.

Много е важно да не задържате съединителя дълго време, за да не се износва, а при автоматичната скоростна кутия да не сменяте различните режими на работа по време на движение.

Течът на масло под скоростната кутия, а понякога и  върху нея е показателен, че използвате неподходящо масло или уплътненията са износени.

Смяна на технически течности и филтри

                                                                                                                                                   Сред всички технически течности, нужни за добрата работа на скоростната кутия, без съмнение е трансмисионното масло. Без необходимото смазване, повърхността на металните елементи се износва по-бързо, защото се създава топлина при триенето. Това ще повреди предавките и ще последва скъп ремонт. Смяната на маслото става според предписанията на производителя, сезонно и при нужда след проведена диагностика.

За работата на скоростната кутия е важна и смяната на спирачна течност. Доливайте с подходяща за вашата кола DOT течност, като следите нивото в резервоара. Ако нивото му постоянно е ниско, може да са износени накладките. Не използвайте за доливане стояла в отворени бутилки течност, а тази в резервоара е добре да подменяте на 2-3г.

Подновяването на масления филтър  се прави  след всяка смяна на масло, за да не задържа различни замърсявания. Ако се замърси много, това може да доведе до шум в кутията, проблеми при превключване на предавките и др. Качественият маслен филтър ще поддържа чисто маслото, а това гарантира по-добра работа на скоростната кутия.

Промиване на редуктора

                                                                                                                                               При всяка смяна на трансмисионното масло първо трябва да премахнете остатъците от старото в редуктора. Това става с течно минерално масло или със специални добавки  - т.нар. промивки.

Добавянето на промивката към старото масло се прави при източване. Тя премахва отлаганията и е съвместима с масла от всички видове. Автомобилът трябва да се кара около 15 мин. После маслото се източва по обичайния начин през пробката и се налива новото. Към новото масло е добре да се сложи и добавка за удължаване живота на скоростната кутия.

Актуализиране на софтуера

                                                                                                                                                            В модерното ни съвремие голяма част автомобилните системи са компютъризирани. Поради това, обновяването на автомобилния софтуер ще доведе до оптимално качество на работа и значително по-малко механични проблеми.

Всеки автомобил има различна по сложност софтуерна  система. Най-разпространеният начин да я актуализирате е чрез помощта професионалист, когато автомобилът ви е на рутинно обслужване.

Въпреки че вече има и онлайн актуализации и над 20% от автомобилите притежават вградени функции за свързване, все пак поради известни проблеми с поверителността се въздържайте да си актуализирате сами автомобилния софтуер.

Сезонна смяна на смазките

                                                                                                                                                             Смяната на маслото е процедура от основната поддръжка на скоростната кутия. То влошава своето качество с течение на времето при шофиране на големи разстояния, при градско шофиране, по труднодостъпни терени и др. Трансмисионното масло играе роля на само на смазка, но и на хидравлична течност. Чрез него се улеснява превключването на предавките, смазват се частите и се охлажда трансмисията. При натоварен режим на работа и топло време често температурата в трансмисията може да стане с до 20° по-висока от тази в двигателя. Качеството на маслото се влошава от прегряване, с течение на времето се замърсява и намалява вискозитета си.

Всеки производител определя период от време за смяна на смазката, а това зависи и от вида на скоростната кутия, горивото и др. Подмяната се налага и при установени нередности след направена диагностика.

Сезонната смяна на масло се прави преди настъпване на зимния и летния сезон, така както става и със смяна на гумите. Използват се зимни, летни или всесезонни масла. 

Колко често се обслужва скоростната кутия?

                                                                                                                                                        Честотата на обслужването на скоростната кутия е маркирана в препоръките на производителя. Препоръчителният интервал за механичните скоростни кутии е на всеки 100 хил.км, а за автоматичните – 60-120 хил.км.

Има фактори, които оказват негативно въздействие върху трансмисията и могат да съкратят ресурса ѝ. Такива са:

  • превоз на тежки товари, ползване на ремарке или каравана;

  • често спиране и тръгване при задръствания;

  • каране по стръмен терен;

  • шофиране при ниски температури, предизвикващи сгъстяване на маслото;

  • шофиране със скорост над 140 км/ч.;

  • буксуване на колелата.

Обслужването на скоростната кутия е задължително и се осъществява сезонно, както и при покупка на употребяван автомобил.

Защо е важно да се обслужва скоростната кутия?

                                                                                                                                              Обслужването на скоростната кутия е също толкова важно, колкото и грижата за задвижването. Навременното и качествено обслужване на трансмисията, независимо от вида ѝ, е от голямо значение за:

  • увеличаване на ресурса ѝ и удължаване на експлоатационния ѝ живот;

  • спестяване на разходи за ремонт;

  • безопасно използване на автомобила.

 

Своевременното обслужване на скоростната кутия по технично правилен начин гарантира сигурна и безопасна трансмисия и спокойно шофиране.

 

Прочети още
Видове алармени системи и екстри при защитата на автомобила
31.08.2021

Видове алармени системи и екстри при защита на автомобила

 

В днешно време никой не може да се лиши от ежедневните удобства, които предлага личният автомобил. Затова и всеки собственик трябва да полага нужните грижи за изправността на автомобила си. А за да бъдем сигурни, че нашето возило е защитено, в по-голямата част от случаите го предпазваме от кражба с автомобилна аларма.

Прочетете тук какво предлага алармата на колата, какви са видовете алармени системи и всичко, което трябва да знаете.

Какво е алармена система?

                                                                                                                                                       Да инсталирате аларма на колата, съвсем не е излишен лукс, а по-скоро необходимост. Винаги съществува вероятност да бъде открадната колата ви, а една добра алармена система при опит за посегателство ще сигнализира веднага.

Същност на автоалармата

                                                                                                                                                          Алармата на автомобила представлява електронно устройство, което излъчва силен звуков сигнал при включване на системата. Така сигнализира на собственика и на околните за опит да се счупи стъкло, ключалка, фарове и др.

Съвременните устройства са с повишена чувствителност. За да работи алармата, сензорите ѝ са в близост до периметъра на колата. Активирането и дезактивирането им става, като се натиска бутон на контра панел, който водачът носи винаги с ключа за автомобила.

Без значение дали са от по-нисък, или по-висок клас, всички автоаларми включват в структурата си устройство за управление, поне един датчик, сирени или мигащи светлини.

Обикновено сензорът се монтира на вратата на водача и след активирането му той изпраща сигнал до управляващото устройство. То активира сирената, високоговорителя или съществуващата система на превозното средство.

Какви са основните функции?

                                                                                                                                                    Голяма част от алармите са устроени по-сложно. Често те са свързани с разнообразни системи и снабдени с различни комбинации.

Алармените системи с дистанционно управление са оборудвани с радиоприемник, като по този начин собственикът може да я управлява от ключа. Освен това притежават и имобилайзери, както и детектори за движение.

Други функции са въвеждането без клавиш, използването на телематична система за установяване на отдалечаване на превозното средство, диагностициране на кодове за грешка и др.

На първо място основната функция на алармите е да предупредят за посегателство чрез силен сигнал. За целта служат различни сензори, от които най-популярните са:

  • монтирани във вратите, багажника и др.;

  • сензори за наклони – предотвратяват тегленето на колата;

  • сензори за близост – сканират периметъра около автомобила;

  • микрофонни сензори – отчитат нивото на околните звуци и реагират при резки шумове;

  • сензори за удар – сигнализират при повреда на превозното средство.

При необходимост управляващото устройство обработва всички входове на сензорите и алармата се задейства.

Предимства на алармената система

                                                                                                                                                                     Както всяко устройство, и алармената система понякога може да не работи перфектно поради различни причини, което не означава, че трябва да се пренебрегват многобройните ѝ предимства:

Осигурява сериозна защита на автомобила от кражба

                                                                                                                                                 При всеки опит за посегателство, върху която и да е част на автомобила, звукът привлича вниманието и осуетява опита за кражба или взлом.

Управление от разстояние чрез мобилно приложение

                                                                                                                                                                     С повечето нови и модерни възможности за контрол се създава усещане за сигурност и удобство.

Наличие на допълнителни функции за по-висока степен на защита

                                                                                                                                                      За по-сигурна защита срещу кражби много съвременни модели алармени системи разполагат с имобилайзери, а безконтактният персонален чип на оторизация не позволява да бъдат изключени дори след намеса в електронните системи. Имобилайзерите са устройства, които се монтират в автомобила и при случай на посегателство блокират двигателя.

Роля на застраховката

                                                                                                                                                        Тъй като застрахователната сума се определя на базата на сигурността и безопасността на автомобила, наличието на алармена система понижава застрахователната премия.

Повишава продажната цена

                                                                                                                                                                Ако смятате да обявите автомобила си за продажба, влагането на средства за монтирането на аларма може да повиши неговата цена според наблюдения за такава зависимост.

Видове аларми според клас

                                                                                                                                                              Закупуването на аларма днес е важно за всеки, който желае да предпази автомобила си от взлом или кражба. 

На пазара може да попаднете на разнообразни видове алармени системи в зависимост от техните функции и нивата на сигурност.

  • Нисък клас

                                                                                                                                 Автоалармените системи от нисък клас са най-икономичният вариант за защита на автомобила. Те предлагат много малко функционалности, като при различните модели може да липсва централно заключване, светлинна оперативна сигнализация, прекъсване на запалването и др. 

Например една аларма от нисък клас може да включва функции като: звукова оперативна сигнализация, режим „Паника”, охрана на врати и прозорци, двузонов шоков датчик и управление на централно заключване. Такива модели са нискобюджетни и са предпочитани  най-вече заради валидността на Автокаско застраховката.

  • Среден клас

                                                                                                                                   Оптималният вариант за охрана на автомобила са средният клас автоалармени системи. Те са модулен тип, т.е. сирената и управляващият блок са отделно. При тях сигурността и надеждната работа са на по-високо ниво.

Някои модели имат до 20 програмируеми функции.  Сред основните им характеристики са: вграден имобилайзер, охрана на врати и капаци, двузонов „шок” датчик, дистанционно управление с двоен код, датчици за консумация, за удари и вибрация; вградени релета за мигачите, светодиод с памет и др. 

Всички алармени системи от този клас могат да управляват централното заключване на колата и предлагат опции за заключване на врати при контакт, за прекъсване на запалването и др. Отделните модели имат различно дистанционно управление и различна степен на комфорт. Някои имат динамичен код и функция на аварийно изключване.

  • Висок клас

                                                                                                                                    Автоалармите от висок клас предлагат ниво на сигурност и защита от най-висока степен. Подобно на средния клас са системи от модулен тип.

Обемният им датчик оказва превантивен ефект, като преди разбиването на някоя автомобилна част кратки сигнали започват да предупреждават нарушителя.

Сред програмируемите им функции са такива като: функция имобилайзер, автоматично затваряне на стъклата, функция „Антиотвличане”, повторно самовключване, програмиране на мелодиите на сирената и тоновете при включване и изключване, токов датчик и др. Някои модели имат плаващ код на дистанционното управление, ресет бутон за аварийно изключване, охрана на контактен ключ, нощен и дневен режим на охрана и др.

Практично решение е добавянето към алармената система на GPS система, която ще позволи да наблюдавате постоянно автомобила си и да контролирате координатите му.

Ако решите да си закупите алармена система, въпреки че ще получите инструкции за инсталиране, най-добре тя да бъде монтирана в специализиран автосервиз. Така ще си спестите допълнителни проблеми при неуспешно самостоятелно инсталиране. Свързването ѝ трябва да стане към запалителната система на автомобила, а моделите с дистанционен старт трябва да се интегрират с други компоненти на електрическата система. 

С подходящо избрана и правилно инсталирана автоалармена система ще бъдете по-спокойни за сигурността на автомобила си.

Прочети още
Слаби места на каросерията и какви видове ремонти може да очакваме?
31.08.2021

Слаби места на каросерията и какви видове ремонти да очакваме

 

Според речниковото си значение каросерията представлява конструкция, в която се поставя товарът на дадено превозно средство. В този смисъл като носеща конструкция каросерията е една от частите на автомобила.

Ако искате да научите повече за различните части на каросерията и какви са ремонтите, които могат да изникнат при тях, прочетете повече тук.

Какви са частите на каросерията?

                                                                                                                                                                      Каросерията е една от трите основни части на автомобила заедно с двигателя и шасито. В нея се разполагат пътниците и товарите. Подобно на останалите възли и уредби, каросерията се закрепва за рамата.

Товарните автомобили са с различна форма на каросерията според предназначението: за мебели, за насипни товари, за течности и др. В зависимост от функцията им, видът на каросерията им се определя като самосвал, хладилен, цистерна за гориво, аварийна кола и др.

Различни са и каросериите на леките автомобили: кабрио, купе, джип, лимузина и др.

Независимо за какъв автомобил става въпрос, основните части на каросерията са:

Основа

                                                                                                                                                    Основата на товарните автомобили всъщност е товарната платформа. Подът ѝ е сглобен върху надлъжни и напречни греди, като прикрепването на надлъжните към рамата става със скоби. Платформата има капаци, съединени с пода посредством панти. В затворено положение се съединяват помежду си с ключалки.

Каросерията на леките автомобили е щампована от листова стомана и е усилена с ребра за по-голяма здравина. Прикрепването на всички нейни агрегати е към долната част на каросерията, изпълняваща ролята на рама – носеща конструкция.

Капак

                                                                                                                                                                       Капакът за двигателя се намира в предната част на автомобила, като  се изключат някои спортни автомобили. От вътрешната страна за звукова изолация е оборудван с различни пластмасови плоскости.

Тази част от каросерията трябва да има аеродинамична форма, която е от значение за по-малкото фронтално сцепление, а оттам и за разхода на гориво.

В задната част има друг капак, предназначен за багажника.

В съвременните автомобили капаците имат по-мека конструкция, за да поемат част от силата при челен удар. За това съдейства тяхната вградена „краш” конструкция, изработвана все по-често от пластмасови и алуминиеви части.

Облицовка

                                                                                                                                                                        Облицовката на всяка каросерия включва нейните покривни части. Това са предни калници, престилки, капаци, предна и задна броня, покрив и рамка на радиатор.

Калници на предните колела

                                                                                                                                               Калникът е панел на автомобила, затварящ зоната на колелата. Калниците се изработват от пластмасови и метални материали. Поставят се над колелата, за да спират навлизането на мръсотия и частици в шасито, както и малки камъчета, които могат да повредят капака на дъното.

Престилки на задните колела

                                                                                                                                                                       Калниците на задните колела се наричат още предпазни престилки. Тяхната функция като части на каросерия е да предпазват задното стъкло на автомобила, но преди всичко предното стъкло на другите участници в движението от камъчета, лед и др. Така се предотвратява не само повреда в превозното средство, но и аварийна ситуация на пътя.

Предна част

                                                                                                                                                                                                Най-разпространените автомобили са с носеща конструкция, която е затворена. Предната част най-често е предназначена за разположение на двигателя, който е предпазен от капак. В тази част от облицовката на каросерията се намира предната броня и предните калници.

Задна стена

                                                                                                                                                                                       В задната част на лекия автомобил е разположен багажникът, изолиран с капак, предпазните престилки на задните колела и задната броня.

Предната и задната броня са пластмасови и защитават добре не само пътуващите в автомобила, но и другите участници в движението.

Възможни ремонти

                                                                                                                                                                       От всички части на автомобила каросерията е най-уязвимата. Дори едно шофиране през гората може да ѝ причини одрасквания, а при пътен инцидент се получават по-тежки щети на отделни детайли.

Съвременните методи за ремонт на каросерията позволяват повредите да бъдат отстранявани от специалисти в автосервизи, а при нужда отделни части да бъдат подменяни.

Най-честите ремонти, които може да се наложат по каросерията, са следните:

Коригиране на изкривявания

                                                                                                                                                                                      Ако по отделни части от каросерията има вдлъбнатини, като например по покрив, странични стени, капаци, калници и др., и те са леки, ако имате нужните умения и инструменти може да ги поправите сами. За незначителни изкривявания може да си послужите с лек гумен чук, плъзгач, скоби и др. Често се използва хидравлично бутало за изправяне на каросерия. 

Предварително определете дали това е възможно без боядисване. Ако се наложи да боядисвате, след изправянето изравнете повърхността с шпакловка. Следващите стъпки са грундиране и боядисване.

При особено тежки нарушения на геометрията на конструкцията се обърнете към специалист, той ще се справи най-добре.

Заваръчни работи

                                                                                                                                               Заваряването е един от най-честите ремонти на каросерията, за да се възстанови целостта на тялото. То се налага най-често при корозия, като при необходимост някои части се изрязват, наслагват се сегменти, които се заваряват и след това полират.

Ако имате нужните умения и гаражни условия, можете да извършите ръчно заваряване. За предпочитане е използването на полуавтоматична машина с въглероден диоксид. Заваряването става чрез автоматично насочване на горелката в определената зона. Друг вариант е да се направи със заваръчна машина с електрод, но първият вариант е по-безопасен и по-ефективен.

Замяна на повредени части от каросерията

                                                                                                                                                                               Елементи от каросерията, които са деформирани до степен на неизползваемост, задължително трябва да се подменят. Става въпрос за капаци, брони, калници, престилки и др. Тук се включват и допълнителни елементи по купето като решетка на вентилатора, ключалки, лайстни и др.

При дефектиране или износване на даден автокомпонент, е добре да го смените, за да си спестите повече разходи след време. В магазините за авточасти и онлайн магазини  може да намерите оригинални резервни части за различни марки автомобили.

Пребоядисване на каросерията

                                                                                                                                                             Невинаги каросерията трябва да се пребоядиса изцяло. Ако има леки одрасквания и други несъвършенства, те лесно ще се премахнат чрез пастиране, полиране или боядисване само на отделен детайл.

Ако става въпрос за силно надраскване или повреди, тогава вече е нужно цялостно пребоядисване. То е доста специфично умение, изисква съответното оборудване и материали и затова е най-добре да се доверите на професионалисти. Те ще извършат процеса, като подготвят колата, ще я боядисат и ще изпекат боята в специална камера.

 

От качествения ремонт на каросерията зависи до голяма степен и безопасното шофиране, което ще е гарантирано, ако сте сигурни, че по автомобила ви не са останали скрити дефекти.

 

Прочети още
Видове филтри на автомобил и защо е нужно да се обслужват?
30.07.2021

Редовното обслужване на автомобила има ключово значение за качеството на работата на отделните му системи, а оттам и за цялостното му представяне. Навременната поддръжка също така способства за удължаване живота на ключови компоненти на колата, което пък съответно дава по-дълъг хоризонт за нейното безпроблемно функциониране. Това в особена степен се отнася за автомобилните филтри, които се използват в различните системи на едно МПС.

Какви са видовете филтри на колата?

Един автомобил има различни видове пречистватели. Някои филтри са свързани с двигателя и способстват за по-качествената му и продължителна работа. В тази група поставяме масления филтър, също така горивния и въздушния. Други консумативи подобряват комфорта на шофьора и пасажерите. Тук задължително трябва да споменем филтър купе, който мнозина бъркат с въздушен филтър - ще разясним какви са функциите и на двата в този текст. Има и специфични пречистватели, които влизат в употреба само при определени видове автомобили - водачите на дизелови коли веднага се сещат за прословутия DPF, който наистина създава сериозни главоболия. 

 

Но преди да стигнем до по-особените части на колата, нека да започнем с тези, които присъстват във всяко МПС.

 

Въздушен филтър

Изключително важен компонент, който не бива да се подценява. Този пречиствател е директно свързан с двигателя, който се нуждае от постоянен приток на голямо количество въздух, за да функционира правилно. Но в тази струя, която се завихря около мотора, често попадат замърсители като прах, кал, дребни твърди частици, насекоми и т.н. Ролята на въздушния филтър е да предпазва мотора на колата именно от тези враждебни фактори - колкото и дребни да изглеждат, при постоянна атака те наистина могат да съсипят двигателя за не особено дълго време. 

 

Още веднъж уточняваме, че това не е филтър купе, чиято роля е също да филтрира въздуха, но не този, който “облива” мотора, а този, който дишат пътуващите. 

Колко често трябва да се сменя един въздушен филтър? 

Със сигурност този консуматив е изложен на сериозно замърсяване и бързо се наслоява. Обикновено се поставя нов при смяна на маслото на колата, а такава стандартно се осъществява на всеки 10 000-15 000 км. Замърсеният въздушен филтър вдига и разхода на гориво - още една причина да го заместваме регулярно с нов.

Маслен филтър

Редовната и навременна смяна на масло е абсолютно задължително условие, за да се поддържа в “добро здраве” двигателят. Не е достатъчно обаче да се източи старата смазочна течност и да се налее нова - винаги при този процес се подменя и маслен филтър. Няма как да се остави старият консуматив, когато се налива ново моторно масло. А тази смяна се извършва, както стана дума по-горе, средно на 10 000 км, при някои автомобили - 15 000. Масленият филтър отново предпазва двигателя от потенциални замърсители или твърди частици в смазочната течност. 

UV филтър

Знаем колко е важно да се предпазваме от ултравиолетовите лъчи. Но това не важи само на плажа. UV защита е необходима и по време на пътуване в колата. Предните и задните стъкла често имат фабрично затъмняване, но такова в повечето случаи липсва при страничните. UV филтърът представлява прозрачно защитно фолио, което предпазва от изгарящите лъчи на слънцето.

Филтър купе

Още един пречиствател на въздуха, но не на този, който “диша” двигателят. Филтър купе има функцията да прецежда въздушната струя, която постъпва в пасажерското пространство. Направен от няколко пласта хартия и други материали, този консуматив е сред често подлежащите на смяна, особено ако конкретното МПС се управлява в силно замърсена среда. 

 

Как работи този пречиствател? 

Той филтрира въздуха, който постъпва в купето посредством външната циркулация. Когато става дума за здравето ни, може би дори е излишно да казваме защо трябва да се сменя често - обикновено с тази честота, с която се слага нов въздушен или маслен филтър. Този пречиствател спира външния прах и мръсотия, а ако не се подменя редовно, могат да се натрупат бактерии и алергени.

Горивен филтър

Горивен филтър се сменя по-рядко, в сравнения с масления или въздушния. Този консуматив има издръжливост на база на изминато разстояние - обикновено между 25 000 и 30 000 км. Пречиствателят обикновено е хартиен, поставен в метална кутия. Основната функция на горивния филтър е да възпира от навлизане в двигателната система на мръсотия, твърди частици и особено ръжда, които са попаднали в горивото или в резервоара. 

Филтър за твърди частици

За всеки притежател на дизелов автомобил едно от големите главоболия е т.нар. DPF (Diesel particulate filter). По-коректно е да се използва понятието филтър за твърди частици, тъй като такъв има и при някои бензинови автомобили. Функцията му е част от изпускателната система, като отделя саждите от изгорелите газове. 

 

Този филтър издържа много, обикновено над 200 хиляди километра. Но дойде ли време за смяна, разходът е сериозен - почти неизменно влиза в четирицифрения диапазон, като се прави и цялостен ремонт на изпускателната система. Затова в някои сервизи вече се предлага почистване и възстановяване на филтри за твърди частици, което излиза по-достъпно като цена.

Филтър за картерни газове

Среща се още под името вентилация на картера. Този филтър регулира налягането на газовете, постъпващи в картера. Освен че предпазва от изтичане на масло, има ефект върху намаляване на вредните емисии. При запушване на картера обикновено се налага смяната именно на този филтър, а той не е скъп.

Обслужване на филтри на колата

Различните видове филтри помагат и предпазват ключови системи и компоненти на едно МПС - двигателя, климатичната и охладителната система и т.н. Честотата на подмяната на отделните консумативи за пречистване варира според техния вид.

Защо трябва да бъдат обслужвани?

Тъй като някои от филтрите са свързани с общи системи в автомобила, нерядко се налага да се заменят с нови няколко от изброените едновременно. Компромисите в това отношение не са добра идея, особено ако се водим от идеята да спестим някой лев. Тази икономия доста често ни се връща като неколкократно по-голям разход на по-късен етап.

Как да обслужваме ефективно филтрите?

За някои филтри е ясно - масленият и въздушният по правило се подновяват при смяна на маслото. При горивния, било дизелов или бензинов филтър, трябва да следим колко километра са изминати от поставянето му. Филтър купе е добре да се сменя редовно, а ако дадено МПС се движи в по-силно замърсена среда, то се препоръчва да се сменя не на 10 000 км, а при по-малко изминато разстояние. Когато говорим за филтри за твърди частици и за картерни газове, там е необходима оценка на специалист в специализиран сервиз. Самото обслужване също е препоръчително да се прави от професионалист. Но пък подмяната на филтър купе например, без проблеми може да се извърши и от самия водач/собственик на колата.

Съвети при покупка на филтри на автомобил

 

Най-важното е да се съобразите със спецификациите на даденото МПС - марка, модел, генерация, година на производство, вид гориво, кубатура на двигателя и други. При обслужване на колата в сервиз специалистите обикновено са наясно какви филтри за автомобила са необходими, особено при смяна на масло. Ако искате да си ги закупите сами, съобразете именно дали са подходящи за вашата кола. Търсете само нови филтри, не правете излишни компромиси заради цената - повечето видове пречистватели са достатъчно достъпни. 

 

Прочети още
Как да изберем откъде да си купим авточасти?
30.07.2021

Неизбежно при един автомобил е понякога да посещава сервиза. Било за регулярно обслужване, било за ремонт на част или система, която се е повредила или износила - всеки собственик на МПС е наясно, че от време на време ще има разходи по това перо. Крайната цена в сервиза се формира от стойността на съответните части за коли плюс оценката за труда на персонала. 

 

Можем ли да спестим пари при един по-скъп ремонт? Възможно е, ако механикът ни е приятел или сме убедителни в преговорите за цената на работата му. Но това е субективен показател, а и не искаме да рискуваме да обидим майстора. 

 

Намирането на по-изгодни резервни части обаче е напълно постижима цел, която може да изпълни самият клиент. Трябва все пак да се отдели известно време, за да се направи сравнение на цените в различни сайтове, както и условията за доставка (срок, цена на пратката и други).

Авточасти от директен вносител

Покупка на авточасти от директен вносител в повечето случаи е най-изгодното решение. Със сигурност през колкото повече ръце минава стоката, толкова повече се оскъпява, докато достигне до крайния потребител. Така че пазаруване направо от фирма, която внася части за коли, може да спести значителни средства.

Гарантирано качество 

Предимствата на такъв подход са няколко. Можем да намерим резервни части за автомобили, цените на които са по-скъпи при други търговци. Освен това, пазаруване от директен вносител е и гаранция за качество. 

 

Резервните части са проверени и идват със съответните сертификати от производителя. В такъв случай не трябва да забравяме, че е изключително важно да подадем точно информация за нашия автомобил, за да получим това, което търсим. От фирмата вероятно ще попитат за данните, а ако не го направят, то е редно сами да съобщим марка, модел, генерация, година на производство, тип на двигателя, кубатура на двигателя, както и други характеристики при необходимост.

Бърза доставка

Да се обърнем към директен вносител на резервни части в повечето случаи означава, че няма да чакаме дълго. Тези фирми извършват редовни доставки от различни места чужбина, така че поддържат и достатъчни наличности, особено за по-масовите модели. Много водачи предпочитат сами да си направят проучването в интернет и се спират на чуждестранен сайт за авточасти. Цената може да се окаже по-достъпна, включително и с доставката, но много пъти в такива случаи времето за получаване на продукта е значително по-дълго. А това често е от решаващо значение.

Голямо разнообразие онлайн

Всеки, който се е заровил дори повърхностно в уеб пространството в търсене на части за коли, знае, че не просто има избор, а може да открие дузина източници в търсене само на един продукт. Това, разбира се, е страхотно, но може да бъде и объркващо. 

 

Търсачките невинаги намират това, което наистина ни трябва. Или по-скоро излиза списък от продукти, а не всеки е подходящ. При търсене на резервни части за автомобили цените са основното, което гледаме. Но трябва да сме наясно и с това дали съответната част е подходяща за нашата кола. 

 

Това се разбира, като се търси по VIN - идентификационният номер на автомобила. Ако има възможност да се филтрира по този показател, то тогава трябва да излязат само резервни части, които със сигурност са подходящи. При контакт с директен вносител обикновено тази информация се изисква, за да се избегнат грешки.

Конкурентни цени на пазара

Можем да открием едни и същи или сходни авточасти на различни цени. Понякога разминаванията са минимални, но нерядко се наблюдава по-осезаема амплитуда. 

 

Трябва ли да изберем по-евтиния вариант? 

 

Това може да не е най-удачното решение. Първо, защото може да става дума за детайл с по-ниско качество, който макар и да пасва на колата, е уязвим по-бързо на повреда или износване. Освен това, при резервни части за автомобили цените може да се различават в един сайт, защото по-скъпите варианти са нови, а по-евтините - употребявани. Естествено, че покупката на авточасти, които вече са използвани, създава риск, ако не сме наясно дали съответният детайл, или консуматив е изправен. 

 

От друга страна, вече на доста места се предлагат резервни части втора употреба, а много клиенти се насочват в тази посока, защото е по-изгодно. Това отново може да се направи през директен вносител или през специализирана платформа, която има база данни от различни автоморги.

Авточасти от сервиз

Да си търсим сами авточасти може и да ни спести някой лев, но безспорно отнема време. Освен това, ако оставим тази задача на сервиза, на който сме се доверили за ремонт, избягваме риска да похарчим пари за продукт, който всъщност не е подходящ за нашия автомобил. 

Не е нужно да търсите авточасти сами

В повечето случаи майсторът знае по-добре от клиента какво да търси. Това пести време и усилия и на двете страни. Освен това, крайният потребител наистина спестява време, което може да използва за по-полезни неща от това да открие биалетка за 5 лева по-малко.

Възможни надценки

Когато сервизът търси резервни части, то те често наистина се оскъпяват за собственика на колата. Не е изключено механикът, освен парите за труда, да си добави и надценка за материалите. 

 

Има и друга тънкост - доста от майсторите получават отстъпки от доставчиците на резервни части, но запазват разликата за себе си. Показват на клиента номиналната цена на съответния продукт, без да споменават, че всъщност в сервиза го купуват на по-ниска стойност. Но това няма да се избегне, освен ако майсторът не ни е познат или сам реши да се лиши от разликата, която получава с отстъпката.

Различно качество

Когато търсим резервни части за автомобили, цените варират осезаемо заради разлики в качеството. Нерядко можем да се сблъскаме с казуса дали да закупим оригинални авточасти за съответния модел, или заместители на други производители на двойно или тройно по-ниска стойност. 

 

Преценката може да бъде направена при съвет с механика или с проверка в интернет. В днешно време е по-вероятно от сервиза да попитат нещо от рода на “Да слагаме оригинална част за 400 лева или китайска за 150”, отколкото направо да действат. Но разликата в цените на авточастите означава често и разлика в качеството. Ако трябва да се ремонтира ключов компонент или система на автомобила, може и да не е добра идея да се рискува с по-евтините варианти.

Прочети още
Как работи двигателят на автомобил и какво трябва да знаем за него?
19.07.2021

Това е сърцето на колата - едва ли бихме могли да използваме по-подходяща метафора, когато говорим за двигателя на автомобила. Или ако се изразим не толкова литературно, можем да го кажем по следния начин - моторът е най-важната част от едно МПС. На един класически четиритактов двигател са “подчинени” на практика всички останали системи в превозното средство - те или зависят от него, или са създадени и оперират, за да осигурят по-доброто му и безпроблемно функциониране.

Какво представлява двигателят?

Моторът, независимо дали е автомобилен, или друг тип, представлява сложна машина, която преобразува енергията, получена от един или друг източник, в движение. Този процес се предава към останалите системи и именно на него дължим възможността да пътуваме с кола от точка А до точка Б.

Същност на двигателя

При всички двигатели с вътрешно горене преобразуването на енергия се осъществява чрез изгаряне на гориво - бензин, дизел, газ (LPG /втечнен петролен газ, пропан-бутан/ или CNG (Compressed Natural Gas), известен повече като метан. 

 

При електромобилите и хибридите имаме и електрически мотор, който захранва автомобила с необходимата енергия (или с част от нея), за да се възпроизведе механично движение. За какъвто и автомобилен двигател да говорим, става дума за сложна система, с която по някакъв начин са свързани на практика всички останали системи в колата.

Функция

Посредством използване на електрическа или по-традиционно - химическа енергия, както е при двигателите с вътрешно горене (ДВГ), се осигурява “храна” за мотора. Обработвайки тази енергия, двигателят я превръща в механична такава и я предава към останалите системи, които са отговорни за задвижването на превозното средство. 

 

Подаването на гориво се осигурява от всмукателната система при ДВГ, за да се образува оптималната горивно-въздушна смес. При четиритактовия двигател работният цикъл на буталата се състои от 4 етапа - всмукване, сгъстяване, работен ход и изпускане. Полезната работа, от която следва задвижването на колата, на практика се осъществява при третия такт, в етапа на изгаряне на постъпилата горивно-въздушна смес. От двигателя енергията се предава към колелата, за да се осъществява движението с определена скорост и посока с помощта и на други системи. 

Видове двигатели

При автомобилите се използват основно двигатели с вътрешно горене (ДВГ). По-конкретно за мотори от бутален тип - съществуват и модели с газотурбинен вид, какъвто се използва при реактивните самолети, но говорим или за уникати, или за изключително скъпи коли. 

 

Масовите МПС разполагат с четиритактов двигател - двутактовият вариант изобщо не се и разглежда като опция за модерния лек автомобил, въпреки че се използва при други превозни средства. 

 

А двигателите се разделят основно на два типа - бензинови и дизелови. Стана дума вече и за използване на природен газ. Инсталирането на подобна уредба, независимо дали с пропан-бутан или метан, е съвместимо само с бензинов мотор.

 

Освен двигатели с вътрешно горене, при модерните автомобили навлизат все по-сериозно и електрическите. На този етап обаче тяхното производство е по-скъпо и са по-трудно достъпни за масовия потребител. Съществуват и хибридни модели, при които колата е пригодена да работи едновременно или последователно с ДВГ и електромотор.

Какво трябва да знаем за двигателя?

Основната разлика между бензиновия и дизеловия автомобилен двигател естествено е в горивото, с което работят. Става дума за различни по състав и консистенция фракции при преработка на петрола (нефта). Другата основна разлика е в начина, по който се осъществява изгарянето при третия такт. При бензиновите мотори горивната смес се запалва от искра посредством електрическа свещ, каквато има във всеки цилиндър. Дизеловите двигатели осъществяват работния ход при значително по-високо налягане от бензиновите, като първо се вкарва въздух, който се сгъстява, а след това се впръсква горивото. То не изгаря мигновено, а постепенно.

 

Така че поддръжката на двата основни вида двигатели с вътрешно горене има различни изисквания, макар в основни линии най-важните неща да се припокриват. Двигателят трябва да е добре смазан, да разчита на безупречна охладителна система, да комуникира без грешки с останалите свързани системи, което в днешно време е грижа на бордовия компютър.

Как се обслужва двигател?

От първостепенно значение е навременната смяна на маслото. Моторът на колата е съставен от множество метални части, които при интензивна работа осъществяват триене, а при липса на смазочна течност, те биха се амортизирали изключително бързо. Смяна на маслото на автомобилен двигател се прави средно на 10 000 км, някои коли позволяват до 15 000 км. Но е важно да се следи нивото на масло и между влизанията в сервиза, за да се избегне сериозно спадане на нивото.

 

Основна част от обслужването е и смяна на ангренажен ремък, водна помпа, свързаните с тях ролки и консумативи. Това все пак се налага доста по-рядко, в сравнение с наливането на ново масло. А когато е поставена ангренажна верига вместо ремък, такова обслужване рядко се налага повече от веднъж в целия жизнен цикъл на съответното МПС.

Сменяйте регулярно филтрите

Съществена част от качествено обслужване на автомобилния двигател е и редовната подмяна на филтрите, които са свързани с него. Въздушният и масленият филтър трябва да се подновяват при всяка смяна на маслото. Горивният филтър се подменя на малко по-дълъг пробег (до 30 000 км). 

Не шофирайте често на високи обороти

Всеки автомобилен мотор има диапазон на оборотите, при които работи оптимално добре. При ниски обороти колата гасне или губи мощност. Високите обороти пък претоварват двигателя, което трябва да се избягва. Постоянно каране над 4000 оборота в минута износва мотора, дори и да не се влиза в червената зона (над 6000 об./мин.), при която вече става и опасно.

Използвайте качествено гориво

Естествено, че за да работи на ниво едно МПС, трябва да му се налива доказано добро гориво. Един от най-големите бичове за всички двигатели с вътрешно горене е лошото качество на течността, която се сипва в резервоара. Това особено силно важи за дизеловите автомобили, но има съществено значение и за бензиновите коли.

Разчитайте на добавки за гориво

Качествените добавки за гориво могат да подобрят работата на двигателя, а с това и да допринесат за по-добро представяне на пътя. Отново трябва да се съобрази дали колата е бензинова, или дизелова. Много специалисти са скептични към т.нар. универсални добавки. И при двата вида има почистващи, а освен това и влагоуловители при бензина или такива, предотвратяващи замръзване при дизела. Добавките могат да са полезни, но и с тях трябва да се внимава.

Бъдете внимателни с избора на масло

 

Вече стана дума колко е важна редовната смяна на маслото за всеки автомобилен двигател. Изборът на смазочна течност също е от съществено значение. Нискокачественото масло, предпочетено само заради по-ниска цена, може да увреди мотора на колата. Затова бъдете много внимателни с избора на смазочна течност, тъй като това е “кръвта”, с която работи сърцето на автомобила.

 

Прочети още
Тревожите се за ръждата? Искате да знаете как да предотвратите ръждясването на автомобила?
19.01.2019

Обща черта на по-старите автомобили е, че няма нищо по-лошо от намирането на петна от ръжда по тях. А това е така, защото те най- често са били обект на няколко сурови зими и множество дъждовни лета. Ръждата не само изглежда отвратително, но и значително обезценява автомобила. Ето защо е наистина важно да се опитате и да се защитите от нея. Няма значение дали искате да запазите елегантния класически вид на автомобила или да се предпазите от бъдещи вреди. За да разберете как можете да предотвратите вашият автомобил да хване ръжда, прочетете съветите, дадени по- долу. Можете също така да помислите за споделяне на тази статия в социалните медии, така че вашите приятели също да могат да се възползват от тези съвети.

<h1>Пазете я чиста</h1>

Има много неща, които могат да причинят ръжда по колата особено през зимните месеци. Най-вече солта може да проникне през боята по-бързо, отколкото вие можете да кажете „Ферари“ с цвят червен, така че как трябва да се пазите от нея? Най- просто казано, опитайте се да миете колата си веднъж седмично. Винаги използвайте най-добрия восък, който можете да намерите. Опитайте се да намерите време, за да нанесете слой от гланц. Това не само ще ви помогне да запазите колата си блестяща и нова, но също така ще допринесе да предпазите боята от корозионни процеси.  Също така, опитайте се да миете под тези трудни зони- като калници, шаси и т. н.- колкото е възможно повече. Тези места често са изложени на по-голямата част от солта, пясъка и мръсотията, докато шофирате, така че изискват допълнително внимание, когато става въпрос за почистване.

Малко допълнителна защита ще е само от полза

Когато става въпрос за защита срещу ръжда, често една допълнителна защита е най-малкото нещо, което може да доведе до голяма разлика. Един продукт, който е доказал, че добавя значителна степен на защита, е пълно покривало за автомобила. Това важи особено за превозни средства, които прекарват по-голямата част от времето си, паркирани навън през нощта. Когато температурата спада, тези покривала помагат за защита срещу замръзване, както и срещу други външни фактори като дъжд, сняг или просто влага. Ако притежавате такъв, вкарайте колата си в гаража, за да я предпазите от ръжда. Може също да помислите за закупуване на малък нагревател, за да изсушите колата си, след като е паркирана в гаража. Така само ще се уверите, че е възможно най-суха.

Използвайте очите си

Може да звучи очевидно, но да държите под око малките петна от ръжда е един от най-лесните начини да се предпазите от нея. Ако видите малко петно, важно е да третирате зоната възможно най-бързо. Изборът да се справите с ръждата сами е един от вариантите. Друг вариант е да закарате колата за професионална консултация при специалист по каросерията. Ако решите сами да се справите с проблема, внимателно изберете с какво ще обработите ръждата.

Прочети още
Как да стартирате кола с изтощен акумулатор, като и подадете ток от друга кола чрез кабели
11.12.2018

За да стартирате колата си, когато акумулаторът е изтощен, следвайте тези прости стъпки:

1. Преди да стигнете до ел. кабели, трябва задължително да се уверите, че сте изключили напълно запалването на колата си.

 

2. Уверете се, че и двете превозни средства са паркирани достатъчно близо, за да могат и кабелите да достигнат от единия до другия акумулатор. Но трябва също от друга страна и да са достатъчно далеч, така че броните да не се докосват.

 

 

3. Уверете се, че и двете превозни средства са с включена ръчна спирачка, преди да опитате да подадете ток на падналия акумулатор.

 

4. Разпрострете вашите ел. кабели така, че да имате един червен в едната ръка и един черен в другата. Оттук нататък внимавайте кабелите да не се допират изобщо един до друг.

 

 

5. Започнете така. Свържете червения кабел към положителния полюс на автомобила с паднал акумулатор. Положителната клема на акумулатора обикновено ще бъде малко по-голяма от отрицателната и обикновено е маркиран със символ + и има червен кабел, свързван към него.

 

6. След като свършите това, трябва да свържете и другия край на червения кабел с положителния извод, на заредения вече акумулатор.

 

7. Вземете черния кабел и го прикрепете към отрицателния, този път извод. Отрицателният ще бъде малко по-малък от положителния. Той обикновено е маркиран със символ - и има черен кабел, свързан към него.

 

8. След като направите това, намерете гола метална част (на автомобила с изтощения акумулатор), която не е движеща се част. Свържете окончателно черния кабел към нея (в идеалния случай металът не е свързан директно към електрически компоненти). Това ще действа като точка за заземяване, за да завърши веригата. НЕ свързвайте последния кабел към отрицателния край на плоската батерия. Свързването на черния кабел към минусовата клема на падналия акумулатор може да създаде искра. Изтощените акумулатори могат да произвеждат водороден газ, който е много силно запалим, а последното, което искате, е вероятно акумулаторът да гръмне.

 

9. Уверете се сега, че електрическите жици са освободени от движещи се части - като вентилатори например или пък колани.  След това включете двигателя на този от двата автомобила със заредения акумулатор.

 

10. Оставете двигателя на този автомобил, който току-що сте стартирали, да върти за около две минути. Това ще помогне да заредите разредилия се акумулатор.

 

11. Опитайте да запалите двигателя на автомобила падналия акумулатор. Ако все още не иска, внимателно вдигнете оборотите на двигателя на другата машина, със заредения акумулатор на 2000 оборота в минута за още една минута.

 

12. След като включите двигателя на вашия автомобил, откачете контактните клеми на електрическите жици в обратния ред на този, в който преди ги поставихте.

 

13. Приберете кабелите, затворете предните капаци на двете превозни средства и тръгнете натам, накъдето сте се запътили. Опитайте се да карате автомобила поне за 20 минути, за да осигурите на акумулатора напълно достатъчно зареждане, и съответно да може после да запали отново. Това би трябвало да ви помогне да избегнете ново подобно зареждане на изтощен акумулатор с кабели.

 

Няма нищо по-лошо от това да врътнете ключа на колата си и да откриете, че акумулаторът ви е тотално разреден. Така че следващия път, когато имате нужда от спешно припалване при паднал акумулатор, не забравяйте да вземете и кабелите. Следвайте точно стъпките, описани по-горе, за да се случат нещата, точно както трябва.

Интересувате ли се от поддържането на акумулаторната батерия на колата ви в най-добро състояние? Не забравяйте да потърсите ръководство за грижа за вашия акумулатор (особено през зимата). И не забравяйте, че ако започне да ви се налага да зареждате акумулатора чрез проводници от друга кола по- често, отколкото бихте желали, не би било зле да си потърсите нова акумулаторна батерия.

Прочети още
Съвети за инспекция и редовна поддръжка на автомобилни спирачни накладки
09.11.2018

Подходящата проверка и поддръжка на спирачните накладки е от решаващо значение не само за производителността и дълголетието на вашия автомобил. Накладките са важни и за вашата безопасност като пътник или водач, тъй като спомагат за спирането или забавянето на вашето превозно средство. При редовната поддръжка на автомобила може да се пропуснат спирачките, което би могло да доведе до фатални последствия.

Следвайте долупосочените съвети за правилното поддържане на спирачните накладки и ще избегнете всякакви потенциални опасности:

Кога да проверите спирачните накладки на автомобила си?

Няма конкретен график за това кога е подходящо да смените спирачните накладки на автомобила си. Това означава, че за определяне степента на износването им, може да искате да им правите редовна проверка. По какъв начин и къде шофирате ще определи износването и откъсването на спирачните накладки. Например, когато карате в градски райони, спирачните накладки на вашето превозно средство биха могли да се изтъркат по-бързо в сравнение с тези на автомобил, който се движи по селски пътища. Това се дължи на постоянното спиране и тръгване поради претоварения градски трафик. Приблизително на всеки шест месеца е добре да проверите професионално спирачните си накладки. Друга възможност е да говорите с квалифициран техник, за да разберете по-добре какво е подходящо за вашия конкретен автомобил. Също така можете да проверите какво пише по въпроса в наръчника на собственика на вашия автомобил.

Важни съвети за проверка на спирачните накладки на автомобила

Добрата новина е, че спирачните накладки са способни да дадат точни сигнали, че се нуждаят от замяна. Някои начини да ги проверите са посочени по-долу:

Проверете внимателно колелата

Един от признаците на нормално износване е натрупването на прах в колелата. Количеството на праха върху колелата обикновено намалява, когато спирачните накладки се влошат напълно. Намирането на по-чисти колела след предходно натрупване на прах може да е ясен индикатор за необходимостта от подмяна на спирачните накладки.

Усетете волана и спирачния педал

По време на спирането често се усеща вибрация в спирачния педал, особено когато спирачните накладки са изчерпани. По време на спиране вибрирането на волана също може да се окаже и индикатор за проблеми със спирачните накладки.

Преглеждайте редовно спирачните накладки на автомобила си

В много от автомобилите накладките могат да се видят през колелата. За да определите дебелината им, ги погледнете. Да предположим, че изглеждат много тънки, по-малки от ¼ инча, следователно по всяка вероятност са за смяна. Някои от спирачните накладки идват с прорез в центъра, който действа като показалка за износване. Наблюдавайте го и ако изчезне, накладките най-вероятно се нуждаят от подмяна.

Слушайте спирачките на автомобила си

Накладките на спирачките на вашия автомобил са изработени по такъв начин, че да произвеждат звук като ранен предупредителен сигнал, който показва необходимостта от замяна. Този звук обикновено е много подобен на металното стъргане на колелата, когато колата е в движение. Шумът, който произвеждат при износване, обикновено се увеличава, когато спирачките се използват многократно. Дори след проверка, ако спирачките на автомобила ви издават по-силни звуци, тогава вашето превозно средство може да изисква различни ремонти и / или настройки.

Обобщение

Ако не се чувствате спокойни при проверката на спирачните накладки, закарайте автомобила си до местен представител или ремонтна работилница, където квалифициран специалист може да ги провери. Контролът на спирачните накладки на автомобила е от решаващо значение и замяната на износените спирачни накладки ще ви помогне не само да направите автомобила си по-безопасен. В дългосрочен план тя ще помогне и за спестяване на пари чрез избягване на предотвратими аварии.

Прочети още
Подготовка на автомобила за зимата
20.10.2018

Когато зимата дойде, е жизненоважно вашият автомобил да е работоспособен, да е в състояние да се справи с лошото време и по-важното- да не се счупи. Според проучвания вероятността автомобилът ви да се повреди през зимните месеци е два пъти по- голяма. Има някои неща, които можете да направите, за да се уверите, че това няма да ви се случи на първо време. Най-добрият начин е да отделите известно време, за да проверите колата си и да се уверите, че всичко е наред. По-долу ще намерите списък с проверки и препоръчани покупки, които ще ви помогнат да се радвате на безпроблемна зима на пътя.

Контролен списък за поддръжка на автомобили през зимата

Естествено  вие трябва да поддържате колата си през цялата година, но това е двойно по- важно в студените зимни месеци. Всъщност зимните проверки наистина не са много различни от нормалните процедури за поддръжка на автомобила, no на някои елементи трябва да се обърне допълнително внимание:

Проверете акумулатора на колата си

Студеното и влажно време кара двигателят да пали по-трудно, но за съжаление също има негативно влияние и върху захранването, което акумулаторът може да достави. Ако не сте сменяли скоро акумулатора на автомобила си, той може да е изтощен. Добавете допълнителното източване от парното и други електрически устройства и той може да стане критичен компонент. Ако акумулаторът се бори, за да осигури достатъчно мощност, за да стартирате колата си, шансовете не са на ваша страна.

Най-лесно е в такъв случай да го види специалист. Ако можете да запалите колата, може да отидете до магазин за резервни части и да си купите нов акумулатор.

Ако не можете да стартирате колата си, но имате достъп до 12-волтово захранване в друг автомобил, можете да заредите акумулатора. Ако сте достатъчно квалифицирани и той е достъпен, можете да го извадите и да го заредите на закрито. Това може да бъде сложно, не на последно място, защото акумулаторите за автомобили са тежки.

Проверете антифриза

Антифризът, както подсказва името му, предпазва водата в охладителната система на двигателя от замръзване. За да проверите ефективността на вашия антифриз, можете да използвате антифриз тестер. За целта развийте капачката на резервоара за охладителна течност (като първо се уверите, че двигателят е студен). Спуснете епруветката в охлаждащата течност и стиснете гумената крушка на края, за да изсмучете антифриз в теста. След това можете да прочетете точката на замръзване на антифриза, като използвате скалата вътре в теста. Сменете антифриза в системата на автомобила.

Проверете измиването на предното стъкло

Зимното време е често влажно и има много мръсотия и сол от пътната настилка, така че ще прекарате много време, използвайки чистачките на предното стъкло. Ако приемете, че чистачките ви са в добра форма, все още има висок риск от замърсяване на предното стъкло, ако нямате вода за чистачките. Проверете резервоара на чистачките. Можете да си купите готови смесени течности или концентрирани, които трябва да се смесват с вода. Те имат по-ниска температура на замръзване, отколкото водата, така че чистачките ви не би трябвало да замръзват, освен при особено тежки замръзвания или леден дъжд.

Проверете външните светлини

Звучи просто и е така. Дните са по-кратки и времето е по-лошо през зимните месеци, така че поддръжката на външните светлини е важен аспект.

Проверявайте и почиствайте фаровете си редовно. Солта и мръсотията могат бързо да се натрупват, да намалят ефективността на светлините и да намалят видимостта ви за останалите участници в движението. Носете допълнителни крушки в случай на повреда. Старайте се да научите как да подменяте крушките, когато е удобно. Можем да ви гарантираме, че когато някоя изгори, ще бъде на тъмно, в студено и влажно време, което не е идеалното време да изучавате колата си.

Зимни гуми

Ако шофирате често през зимата, помислете за закупуване на комплект зимни гуми. Те предлагат допълнително сцепление, когато температурата падне под 7 градуса. И освен, че са ефективни при сняг и лед, се представят по-добре от летните гуми и при мокър път. Те не са евтини, но си заслужават инвестицията за допълнителната безопасност, която носят.

Дори ако не искате допълнителни разходи за зимни гуми, е важно да проверите дълбочината на грайферите на съществуващите гуми. Законната граница е 4 мм, но с повече от това може значително да се подобри управлението и спирането. Aко вашите гуми са за смяна, то зимата е подходящо време за това. Също така проверявайте налягането на гумите редовно, тъй като то може да се промени с понижаването на температурата на въздуха при смяната на сезоните.

Прочети още
Избор между уредба за метан и уредба за пропан- бутан за вашия автомобил
01.10.2018

Изборът между уредба за метан и уредба за пропан- бутан зависи от вашите нужди и от изискванията, за да може да я поставите. По отношение на мястото, което заемат, уредбите за метан имат един огромен недостатък. Те просто заемат огромно пространство и обикновено трябва да бъдат поставени в багажника на колата и така се намалява мястото за багаж. Също така техните външни повърхности трябва да бъдат изработени от здрава стомана, способна да се справи с износването при каране по неравни пътища. Разходите за поставяне на уредба трябва да се възстановят от икономия на гориво в дългосрочен план. В доклади се посочва, че метанът може леко да възпрепятства производителността на превозните средства в сравнение с пропан- бутана.

Затова когато се сблъскате с въпроса за избор между уредба за метан или пропан- бутан, има смисъл да се претеглят всички плюсове и минуси, преди да направите своя избор. Метанът от своя страна е чист горивен газ, който при изгарянето си освобождава някои парникови газове, но по-малко в сравнение с дизеловото гориво и бензина.

Предимството на метана е неговата ниска цена. Но използването му влияе неблагоприятно на работата на двигателя.

Същевременно следващата най-добра алтернатива- пропан- бутанът- не регистрира голяма разлика в характеристиките на двигателя в сравнение с бензина.

Също така един празен резервоар за пропан- бутан тежи едва около 20 кг. Това е една трета от резервоара за метан и е много по-компактен, оставяйки място за багаж в багажника. Например за една кола хечбек в града осигуряването на пространство за багаж е огромно предимство.

Сред опциите за уредби са Open Loops, най-евтините уредби за метан и пропан- бутан, които са възможно най- прости. Както подсказва името, уредбата е с отворен цикъл, който не влияе неблагоприятно на околната среда, тъй като самите газове метан и пропан- бутан са чисти газове. Друга опция е Closed Loop- уредба със затворен цикъл, където се контролират отработените газове от сензорите. При нея обемът на входящия газ се променя, за да се сведе до минимум замърсяването.

Има и Sequential Injection (последователно инжектиране), която пък е друг вид уредба. Тук механизмът е точно подобен на начина, по който функционира нормална система за впръскване на горивото, а всмукванията се контролират от модул за управление на двигателя. Това е общ термин за всяка вградена система, която контролира една или повече от електрическите системи или подсистеми в моторно превозно средство. Разликата между Sequential Injection и конвенционалнa уредба е същата като тази между многоточковото впръскване на гориво и карбуратора, съответно.

Независимо дали става въпрос за метан или пропан- бутан, и двата вида уредби помагат драстично да намалят пътните разходи в сравнение с тези, използващи дизел или бензин. Когато инвестирате в една от тези уредби, моля, уверете се, че сте го направили при оторизиран дилър, за да сте сигурни, че е инсталирана правилно. Имайте предвид, че ще трябва да използвате колата две до три години- първо да си възстановите цената и след това да реализирате печалба.

Предпочитането на метан пред пропан-бутан има смисъл, тъй като е по-евтино от пропан- бутана, но пък има много повече станции за зареждане на пропан- бутан, отколкото за метан. Така или иначе, за тези, които планират да купят нови автомобили, най-добре е да вземат кола с фабрично монтирана уредба за метан или пропан- бутан. Така ще избегнат проблеми с гаранцията, които могат да възникнат във времето.

Прочети още
10 стъпки за смяна на маслото на двигателя на автомобила
17.08.2018

Смяната на маслото на двигателя е може би една от най-важните дейности в автомобилната поддръжка. Двигателят на автомобила е направен от много метални части, които непрекъснато се движат, когато той работи. Тъй като тези метални части се търкат една в друга, те имат нужда от достатъчно смазване, за да работят добре. Следователно смяната на маслото на двигателя е важна. Вместо да карате колата си в сервиз, можете да смените маслото на двигателя на вашия автомобил и сами. Ето как.

 

1. Проверете маслото и масления филтър, препоръчани от производителя на автомобила.

 

Преди да започнете да вдигате колата си, за да получите достъп до отвора за изпускане на маслото, трябва да осигурите всички нужни материали. Първо това са маслото и масленият филтър. Трябва да проверите в наръчника на производителя какви са препоръчителния филтър за маслото и самото масло.

Но трябва да вземете предвид и средата, в която живеете, тъй като тя може да има значително влияние при избора на двигателно масло. Наръчникът ще ви даде препоръка, но тя е за превозно средство в нормална заобикаляща среда. Ако живеете в по-топло или по-студено място, може да проверите кое е най-подходящото двигателно масло за вашето превозно средство въз основа на температурите на околната среда. Добре е, че някои производители вече имат препоръки за такива случаи.

 

2. Включете двигателя за около 5 минути

 

Ако не сте забелязали, маслото има тази уникална характеристика да се превърне в един солиден блок от мазнина, когато температурата на околната среда е ниска. Ето защо трябва да включите двигателя и да го пуснете за около 5 минути, за да позволете на маслото да стане по-малко вискозно. Това позволява лесното му източване.

След загряване не изпускайте маслото незабавно. Изчакайте още 5 или дори 10 минути, за да позволите температурата на маслото леко да се понижи. Това помага за предотвратяване на наранявания вследствие на изгаряния на мазнини. Ако колата ви е работила няколко часа, уверете се, че сте удължили времето за намаляване на температурата на маслото, преди да опитате да го източите.

 

3. Спрете колата на равен, гладък и стабилен терен и я повдигнете

 

Паркирайте колата си на равен, гладък и стабилен терен. Не забравяйте да я поставите като за паркиране, ако е автоматична, или в неутрална, ако е ръчна. Включете ръчната спирачка. След това използвайте хидравличен крик тип алигатор, за да повдигнете автомобила си. Ако имате статични подпори, това е перфектното време, за да ги използвате, за да поддържат колата. Никога не използвайте само един крик, тъй като е доста рисковано.

 

4. Източете старото масло

 

В случай, че колата ви е снабдена с предпазител срещу пръски, който защитава долната страна на вашия автомобил, трябва първо да го махнете. Така ще получите достъп до отвора за маслото. За тази цел ще ви е необходим ключ за отвиване. Уверете се, че сте сложили съд за изтичане на маслото директно под отвора, за да тече маслото в него. Възползвайте се от възможността да почистите отвора.

Изчакайте за кратко , за да се източи напълно маслото. Дори и да няма повече, може да се наложи да изчакате още няколко минути, за да е източено напълно. След като направите това, можете да завиете отново капачката.

Ако не ви харесва идеята да стоите под вашето превозно средство и да рискувате да ви потече масло по лицето, можете да си купите маслен екстрактор и да премахнете с него маслото от двигателя. Той работи по-скоро като апарат за всмукване.

 

5. Свалете масления филтър и почистете филтърното отделение

 

Ако имате кола, която е с вграден маслен филтър, който най- често се намира в горната част на двигателя, е препоръчително да го махнете, преди да източите маслото. Това помага да се премахне маслото от него и да се насочи към двигателя. Таа се добавя към маслото, което ще източите после. Ако извадите филтъра след източване маслото, маслото от него може все пак да се върне обратно в двигателя. Това означава, че не сте източили напълно маслото. Ако вашият маслен филтър е разположен в долната част на двигателя, можете да го извадите след източване на маслото.

За да махнете масления филтър, можете да използвате специално средство за отстраняването му или обикновена шкурка, за да увеличете сцеплението с капачката на филтъра. След като го извадите, почистете отделението на масления филтър, като използвате стари, но чисти парцали. Уверете се, че няма останало масло в отделението за филтъра.

 

6. Поставете новия филтър

 

Всеки път, когато сменяте маслото, се очаква, че ще смените и масления филтър. Сменете и уплътненията, за да осигурите система без течове. Смажете ги с новото моторно масло. Така ще осигурите перфектно запечатване. След това поставете масления филтър и затегнете капачката. Уверете се, че прилагате препоръчителната сила на въртящ момент при затягането и.

 

7. Сложете новото масло

 

Винаги използвайте фуния при наливане на новото масло. Капачката за маслото се намира в горната част на вашия двигател. Обикновено е отбелязана с надпис "масло". Необходимо е да знаете колко масло да налеете. Ако не знаeте, прочетете в наръчника. Можете да го използвате и за да получите представа за нивото на маслото, което вече сте сипали. Уверете се, че не препълвате двигателя с масло, тъй като това може да доведе до проблеми с автомобила. Затворете и затегнете капачката, след като сте напълнили двигателя с правилното количество и тип моторно масло.

 

8. Включете двигателя и го оставете да поработи няколко минути.

 

Винаги правете това след всяка смяна на маслото. Така ще позволете на новото масло да циркулира в двигателя и масления филтър и  да проверите за течове. Ако има, трябва да изключите двигателя, да го оставите да се охлади малко и да затегнете онези части, където имаше изтичане.

 

9. Проверете нивото на маслото

 

След като сте позволили на двигателя да работи за кратко, изключете го и го оставете да се охлади за около 5 минути. Проверете нивото на маслото чрез измервателната пръчка. То трябва да бъде между маркерите MIN и MAX на пръчката, въпреки че някои производители препоръчват нивото на маслото да бъде в MAX. Отново трябва да проверите в наръчника.

 

10. Документирайте смяната на маслото

 

Това е една стъпка, която никога не трябва да забравяте. Трябва да запишете смяната на маслото, която сте направили, включително пробега, който е показан на километража на вашия автомобил. Това ще ви даде представа кога ще бъде следващата смяна на маслото. Повечето производители препоръчват смяна на маслото и масления филтър на всеки 3 000 км или на всеки три месеца, което се случи първо. Въпреки това превозните средства функционират напълно добре с 10 000 км между смяната на маслото. Записването на пробега при смяна на масло ще ви даде представа кога трябва да започнете да проверявате отново за евентуална смяна.

Прочети още
Какво да правим и какво не при закупуване на нови авточасти за автомобила
10.07.2018

Части като чистачките на предното стъкло са евтини и лесни за монтаж. Това са онези части, които са много по-лесни за купуване и за монтиране. Частите на двигателя, спирачните накладки и електронните устройства са много по-трудни за ремонт и могат да доведат до опасност при неправилно монтиране в автомобила. Индивидуалните умения и опит на собственика също са важни. Някои хора се чувстват удобно, когато сами поправят колата си, и имат необходимите умения и знания. Обаче някой, който не знае какво прави, може да допусне грешка и дори да причини повече щети на колата. Ако това е основна част, то може дори да обезсили гаранцията. Авточастите варират от малки неща като капачки на болтовете на предпазните колани до части на двигателя. Всяко решение да купите нова част за автомобила и да я монтирате сами трябва да се основава на важността на въпросната част.

Предимства при монтиране на нови авточасти от собственика

Купуването на нова част за автомобила може да има редица предимства. Първо, монтирането от вас на резервна част за вашата кола означава, че не трябва да плащате никакви разходи за труд в автосервиз. Ако имате необходимите знания може да си спестите пари от разходите за труд и можете да гарантирате, че работата е изпълнена правилно. Това означава също, че може да намерите по-евтини части от тези в сервиза, като използвате неофициални, вместо официални части. Другите предимства включват възможността да персонализирате автомобила според предпочитанията си. Да не говорим за чувството за постижение, след като сте решили проблема сами!

Недостатъци при монтиране на нови авточасти от собственика

За съжаление срещу всяко предимство има и недостатък и всеки собственик трябва да вземе решение, като балансира двете. Например разходите за труд се избягват, но сигурността, че експерт е монтирал частта, я няма и частта няма да има гаранция. На второ място неофициалните части може да са по-ненадеждни и дори да доведат до загуба на гаранция, ако са монтирани неправилно.

Гаранция и нови части за автомобили

Повечето нови автомобили обикновено идват с гаранция с изключение на общото износване на елементи като гуми и спирачни накладки. Когато се подменят части в официален сервиз, те обикновено се покриват от гаранцията, а ако не, може да се закупи външна гаранция, покриваща части и труд. Ако новите авточасти на автомобила са монтирани от собственика, те няма да се включат в гаранцията. А някои гаранции ще бъдат анулирани, ако са монтирани неофициални части. Важно е да прочетете индивидуалната гаранция за вашата кола, за да видите какво се покрива и какво не.

Къде да закупите части за автомобили

За да избегнете проблеми с гаранциите и да сте сигурни, че новите части за автомобила са с достатъчно високо качество, винаги е препоръчително да купувате от реномиран дилър. Въпреки това все повече и повече купувачи на нови автомобилни части търсят по- добри сделки и интернет е идеалното място за начало. Да купувате авточасти онлайн е най- често много по- бързо и изгодно.

Ами използвани части за автомобили?

Купуването на употребявана автомобилна част може да бъде по-евтин вариант, но също така е по-рисков вариант, защото частта е по-вероятно да не работи или да бъде по-малко ефективна. Ако е възможно, винаги е препоръчително да купите нова част за автомобила. Въпреки това при по-стари или класически автомобили това не винаги е възможно. Ако това е така, винаги е препоръчително да се допитате до експерт. Той може да провери частта и дори да я постави, ако е възможно, за да намалите риска нещата да се объркат.

Прочети още
Какво да правим и какво не при модификация на автомобила
05.06.2018

Запазете стойността и управляемостта на вашето превозно средство

Модификацията на автомобила ви позволява напълно да персонализирате автомобила си, така че да придобие характеристиките, стила и функциите, които винаги сте искали. В същото време, ако някога планирате да продадете колата си в бъдеще, трябва да сте наясно, че някои видове ъпгрейди и модификации могат да окажат отрицателно въздействие върху стойността при препродажба. По същия начин, ако планирате редовно да карате автомобила си на улицата, възможно е да се сдобиете с бърза скоростна кутия и да завършите с по-малко комфорт при дълъг път.

Нека да разгледаме някои полезни съвети за модификации, които ще ви помогнат да запазите характера, комфорта и стойността на автомобила си.

1. Запитайте се: може ли това да бъде невъзможно?

В много случаи една модификация на автомобила не трябва да бъде постоянна. Всички разглобяеми части като ауспух, гарнитури, снижаващи пружини и колела с по-голям диаметър могат лесно да се премахнат, когато дойде време да продадете автомобила си. Съхраняването на съставните части ще направи много по-лесно да възстановите първоначалното състояние, когато дойде време за продажба. А и често можете да получите много по-висока възвращаемост на средствата чрез продажбата на скоростните части отделно, а не инсталирани на автомобил или камион.

2. Направете проверка в реалния свят

Няма съмнение, че седанът или купето може да изглеждат страхотно. Истинският въпрос обаче е дали тази модификация на автомобила действително ви позволява да шофирате по улиците и пътищата, които трябва да използвате всеки ден. Ако живеете на място, където има дупки, груби настилки и легнали полицаи, трябва да преразгледате колко ниско сте готови да направите превозното средство, което ще шофирате редовно. Ако не можете да влезете в паркинга на работното си място, без да остържете колата си, вероятно е време да повдигнете нещата.

3. Преценете- голяма мощност срещу трафик с често спиране и тръгване

Турбо и тежки съединители са страхотни на състезателна писта, където имате шанса да задържите колата си в пиковата и мощност обиколка след обиколка. След като сте прекарали 15 минути в тежък трафик обаче, коляното и глезенът ви вероятно ще ви заболят, защото трябва да натискате съединителя отново и отново. Освен това температурата на двигателя ви може да започне да се покачи.

Постигането на внушителни числа на динамометъра е много забавно. Страничните ефекти от тези модификации при шофиране в реално време обаче могат да причинят повече неудобство, отколкото си заслужава. Опитайте се да намерите равновесие между това, което искате, и реалното шофиране, когато планирате каквато и да е промяна в колата.

Прочети още
Показвай по
Безплатна доставка при поръчка над 100 лв.
Лесно връщане и замяна до 14 дни
Оригинални части директно от завода на производителя
Бързо и сигурно плащане